1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ekosistemi yenileme seferberliği başlatıldı

Ekosistemi yenileme seferberliği başlatıldı

SÜT-D Başkanı Filiz Karaosmanoğlu, ‘Yeniden Tasarla; Yeniden Oluştur; Yeniden Yapılandır” sloganıyla ekosistemi yenileme seferberliğine çağırdı. 

Ekosistemi yenileme seferberliği başlatıldı

Enerji Günlüğü - SÜT-D Başkanı Filiz Karaosmanoğlu, ‘Yeniden Tasarla; Yeniden Oluştur; Yeniden Yapılandır” sloganıyla ekosistemi yenileme seferberliğine çağırdı. 

“Ekosistem Yenilenmesi” temasıyla kutlanacak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletler Ekosistemi Yenileme On Yılı (2021–2030) seferberliği başlatılacağını duyuran İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, herkesi hasarlı ekosistemlerini yenileyen, canlandıran ve koruyan nesiller olmaya davet etti ve ekosistemi yenileme seferberliğine katılım çağrısı yaptı.

EKOSİSTEMİ YENİLEME SEFERBERLİĞİ 

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Mart 2019’da ilan edilen Birleşmiş Milletler Ekosistemi Yenileme On Yılını gündemde tutmaya çalışıldığını kaydetti ve dünya çapında bir seferberlik başlatıldığını söyledi. Karaosmanoğlu şunları söyledi, “Dünyamızın kara ve su ekosistemlerindeki bitki, hayvan, mikroorganizma olarak tanımlanan biyoçeşitlilik doğamızın gücü, bugünü ve yarınıdır. Hep beraber yaşıyor, barınıyor, besleniyor ve endüstriyi geliştirerek ekonomiyi büyütmek için uğraşıyoruz. En önemlisi sağlıklı ve mutlu olmak istiyoruz. Ancak doğa sağlıklı ve mutlu olmazsa insan da sağlıklı ve mutlu olamaz”. 

"GELECEK 10 YIL SON ŞANSIMIZ"

Prof. Karaosmanoğlu insan ekosistemlerinin yenilenmek zorunda olduğunu anlattı ve “Yenileyemezsek sağlıklı yaşayamayız. Ekosistemlerimiz ne kadar sağlıklıysa, gezegen ve insanlar da o kadar sağlıklıdır. Dikkatli çalışma ve sabırlı uygulama için hepimiz ekosistemi yenileme seferberliğinde yurttaşlar ve sanayi olarak rol oynarsak, başarılı olabiliriz. Bahçemizi, şehirlerimizi yeşillendirelim, kıyılarımızı, denizlerimizi, yaşadığımız her yeri temizleyelim, temiz tutalım, toprak ve suya atık vermeyelim, az tüketelim, enerjiyi ve suyu verimli kullanalım. Çünkü iklim krizi ve kitlesel yok oluş karşısında, gelecek 10 yıllık dönem son şansımız. Hepimiz Ekosistemi Yenileme Seferberliğine katılalım” şeklinde konuştu. 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim olgusu konusunda bilgi ve kapasite oluşturmak, konuyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla kurulan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), ulusal ve uluslararası etkinliklerle yaygın ve kalıcı etkiler yaratmaya çalışıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler