1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Eksim, Ukrayna’da 67.2 MW'lik RES kuracak, türbinler Nordex'ten

Eksim, Ukrayna’da 67.2 MW'lik RES kuracak, türbinler Nordex'ten

Eksim Enerji, Ukrayna’nın Skole bölgesinde 67.2 MW gücünde rüzgar enerjisi santrali kuracak. Santralin türbinlerini Nordex tedarik edecek.

Eksim, Ukrayna’da 67.2 MW'lik RES kuracak, türbinler Nordex'ten

Enerji Günlüğü - Eksim Enerji, Ukrayna’nın Skole bölgesinde 67.2 MW gücünde rüzgar enerjisi santrali kuracak. Santralin türbinlerini Nordex tedarik edecek.

Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi yatırımcıları arasında yer alan yüzde 100 yenilenebilir enerji şirketi Eksim Enerji, Ukrayna’da 67.2 MW kurulu güce sahip Skole Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı için kritik bir adım daha attı. Eksim Holding İştiraki Eksim Enerji, Skole RES’in türbin tedariki için Nordex ile anlaşmaya vardı. Anlaşma 15 senelik “Premium Service” hizmetini de kapsıyor.

Ukrayna’nın Skole şehri yakınlarında gerçekleştirilecek projede Nordex’e ait, 14 adet N149/4.0-4.5 türbin kullanılacak. Projede yüksek emre amadelik hedefiyle soğuk iklim koşulları göz önüne alınarak “Cold Climate Version” türbinleri kullanılacak.

Türbinlerin dikimine Mart 2022’de başlanması planlanan Skole Rüzgar Enerjisi Santrali’nin Haziran 2022 itibariyle Ukrayna ulusal şebekesine temiz enerji sağlamaya başlayacağı öngörülüyor.

Eksim Enerji Genel Müdürü Sabahattin Er, Nordex ile türbin tedarik anlaşmasının imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Rüzgar enerjisi yatırımlarımıza bir yenisini ekleyeceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi. Skole Projesi’ne yaklaşık 1.5 senedir emek verdiklerinin altını çizen Er, şöyle devam etti: “Ukrayna bizler için enerji alanında yeni bir pazar olsa da aslında Eksim Holding’in yıllardır dış ticaret yaptığı bir ülke. Grup olarak bu projeyi de başarıyla bitireceğimizden şüphemiz yok. Uzun yıllardır Türkiye’de birlikte çalıştığımız türbin tedarikçimiz Nordex, Ukrayna’da da bizlere tam destek sağlayarak projemizin tedarik sözleşmesini tamamlamıştır.”

Er’in verdiği bilgiye göre, 2011 senesinde başladığı rüzgar yatırımlarına devam eden Eksim, bugün itibariyla Türkiye’de 8 farklı tesiste toplam 451 MW aktif kapasiteyle Türkiye’ye temiz enerji sağlıyor. Eksim Enerji, kurulu güç itibariyla Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi yatırımcıları arasında.

Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunurken,

“Nordex’in Eksim’in Türkiye dışındaki ilk rüzgar projesine destek sağlaması memnuniyet verici. Eksim’in bundan sonra yapacağı yurtdışı rüzgar yatırımlarına bir başlangıç olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler