1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ekvador petrol sektörünün yüzde 90’ını Çin’e devretti

Ekvador petrol sektörünün yüzde 90’ını Çin’e devretti

Enerji Günlüğü - Güney Amerika ülkesi Ekvador, 6,2 milyar dolarlık finansman ihtiyacının yüzde 61'inin ödenmesi karşılığında ülkenin petrol sektörünün...

Ekvador petrol sektörünün yüzde 90’ını Çin’e devretti

Enerji Günlüğü - Güney Amerika ülkesi Ekvador, 6,2 milyar dolarlık finansman ihtiyacının yüzde 61'inin ödenmesi karşılığında ülkenin petrol sektörünün yüzde 90'ını Çin'in kontrolüne devretti.

Reuters’ın haberine göre, 2008 yılında 3,2 milyar dolarlık borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşen Ekvador, 6,2 milyar dolarlık finansman ihtiyacının yüzde 61'inin ödenmesi karşılığında ülkenin petrol sektörünün yüzde 90'ını Çin'in kontrolüne devretti.

ÇİN EKVADOR PETROLÜNÜ TÜKETMEYECEK, SATACAK

Suudi Arabistan'ın yalnızca yüzde 5'i kadar petrol üretimi yaparak günde 520 bin varil ham petrol pompalayan Ekvador'un bir numaralı ihraç pazarını ise ABD oluşturuyor. Çin, Ekvador’un petrolünü tüketmek yerine, enerji kaynağını Ekvador'un ticaret ortaklarına satarak dağıtımda söz sahibi olacak.

ANLAŞMA PETROL SANAYİNDEKİ ŞEFFAFLIĞI ZEDELEYECEK

Nakit sıkıntısı çeken hükümetin Çin ile yaptığı bu anlaşma, ülkenin ihracatının yarısını oluşturan petrol sanayindeki şeffaflığı zedeleyeceği,PetroEcuador’un rekabet gücünüzedeleyebileceği, ve ülkeyi diğer alacaklılardan uzaklaştıracağı yönünde eleştiriliyor.


BÜYÜK VE DRAMATİK BİR DEĞİŞİKLİK

Ekvador eski Enerji Bakanı ve OPEC Genel Sekreteri Rene Ortiz, bunun büyük ve dramatik bir değişiklik olduğunu belirterek, “ Ekvador daha önce petrolünü borcu karşılığı taahhüt etmemişti” dedi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler