1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ekvator ile çevre alanında işbirliği

Ekvator ile çevre alanında işbirliği

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Ekvator Cumhuriyeti arasında çevre ve fikri mülkiet hakları konusunda işbirliğine gidecek. Bakanlar Kurulu, Ekvator...

Ekvator ile çevre alanında işbirliği

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Ekvator Cumhuriyeti arasında çevre ve fikri mülkiet hakları konusunda işbirliğine gidecek. 

Bakanlar Kurulu, Ekvator Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Ankara’da imzalanan ve iki ülke hükümetlerinin çevre alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptını onayladı. 

Karara göre söz konusu mutabakat zaptı, Ekvator ile Türkiye halkları arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirme ve çevre alanında işbirliğini geliştirme yolundaki isteklerine dayanıyor. 

Tarafların anlaşmaya vardığı hususlar arasında çevre kirliliğinin azaltılması ve çevrenin koruma ve kullanma dengesiyle sürdürülebilirliğin sağlanması gayesiyle hakkaniyet, karşılıklı fayda ve mütekabiliyet esasına dayanarak bilgi deneyim ve teknoloji paylaşımı ile işbirliği yer alıyor. Bu çerçevede taraflar entegre atık yönetimi (ambalaj atığı, belediye atığı, özel ve tıbbi atık, tehlikeli atık) alanında işbirliği yapacak. Evsel ve sanayi atık sularının yönetimi alanında da iki ülke işbirliğine gidecek. 

İş birliği yapılacak diğer konu başlıkları arasında hava kalitesi yönetimi, deniz ve kıyı kirliliğiyle mücadele, sanayiden kaynaklanan kirliliği önleme ve en iyi uygulama teknikleri, iklim değişikliği, kimyasallar yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre durum raporları, bütünleşmiş kıyı alanları yönetimi, çevre konusunda coğrafi bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili mevzuat düzenlemesi, korunan alanlarda doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, korunan alanlarda sürdürülebilir yönetim faaliyetlerinin planlanması, geliştirilmesi ve uygulanması, çevre eğitimi, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi de yer alıyor. 

Taraflar bu başlıklardaki işbirliğini, söz konusu başlıkları üzerinde eğitim programları, toplantılar, konferanslar ve sempozyumlar düzenleme, bilimsel ve teknik ziyaret programları düzenleme, araştırmacıların, danışmanların, uzmanların ve siil toplum kuruluşu üyelerinin karşılıklı ziyaretlerini düzenleme, araştırma geliştirme ve uygulama faaliyetleri konusunda bilimsel ve tenkik düzeyde bilgi ve belge değişimi, işbirliği projeleri geliştirme aracılığıyla yürütecekler. 

Mutabakat zapkı kapsamında etkin bir işbirliği uygulanmasının sağlanması için taraflar üç ay içinde bu faaliyetlerin yönetiminden sorumlu birer ulusal koordinatör tayin edecek ve belirlenecek ismi karşı tarafa bildirecek. Bu koordinatörler en az daire başkanı düzeyide olacak.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler