1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Elazığ’da turizm, sera ve konut ısıtmasında jeotermal kullanılacak

Elazığ’da turizm, sera ve konut ısıtmasında jeotermal kullanılacak

Enerji Günlüğü - MTA’nın Elazığ’da keşfettiği yüksek mineral içeriğine sahip jeotermal kaynak termal turizm, konutların ısıtılması ve seralarda...

Elazığ’da turizm, sera ve konut ısıtmasında jeotermal kullanılacak

Enerji Günlüğü - MTA’nın Elazığ’da keşfettiği yüksek mineral içeriğine sahip jeotermal kaynak termal turizm, konutların ısıtılması ve seralarda kullanılacak. 

Elazığ’ın merkeze bağlı Cip köyünde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yaptığı çalışmada 2 bin 300 metrelik derinlikte jeotermal kaynak bulundu. 60 derecelik sıcaklıkta ve saniyede 90 litrelik akış hızı ile yüksek mineral içeriğine sahip olan suyun termal turizm, konutların ısıtılması ve seralarda kullanılmasının hedeflendiği belirtildi. 

DÖNMEZ: ELAZIĞ’A 20 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILDI

Bulunan jeotermal kaynağın vana açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA’nın Elazığ’da yoğun bir faaliyet içerisinde olduğunu belirterek, “Toplam 28 alanda arama ve araştırma faaliyetlerini sürdürüyor. Şimdiye kadar 50 bin metre sondajı bu şehirde tamamladık. Sadece Elazığ’da 20 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Bölgenin doğal kaynaklarını bölge ve ülke ekonomisine hızla kazandırmaya da devam edeceğiz. Her bir yatırımla bölge ekonomisi daha da büyüyecek ve gelişecek, Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak. Burada yaptığımız sondaj faaliyetleri sonunda yaklaşık 2 bin 300 metrelik bir derinlikte jeotermal kaynak bulmayı başardık. 60 derecelik sıcaklıkta ve saniyede 90 litrelik akış hızı ile yüksek mineral içeriğine sahip bu kaynak bölge ekonomisine farklı bir zenginlik getirecek. Buradan çıkan kaynağı seralarda, konutların ısıtmasında ve termal turizmde kullanacağız” diye konuştu. 

10 BİN YATAK KAPASİTELİ TERMAL OTEL KURULUMUNA UYGUN

Jeotermal kaynağın bölgesini baştan aşağı değiştiren, şehre yeni bir sosyal kimlik kazandıran sektörlerin başına geldiğini dile getiren Bakan Dönmez, “Ege ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerimiz bunun en güzel örneklerini içeriyor. İnşallah yakın zamanda buradan gelecek güzel haberlerle tarım, hayvancılık ve turizmde fark yaratan bir Elazığ’ı görmüş olacağız. Buradan çıkan jeotermal kaynak yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli termal tesis kurulmasına, tercih edilirse civardaki bin konutu ısıtmaya elverişli durumda. Ayrıca 37 bin metrekarelik sera alanını ısıtma kapasitesine de sahip” dedi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler