1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ELDER AB hibe fonuna başvuracak

ELDER AB hibe fonuna başvuracak

Enerji Günlüğü - ELDER Türkiye’ye akıllı şebekeleri kazandırmak amacıyla EDSO ve AB hibe fonuna başvuracak.Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER)...

ELDER AB hibe fonuna başvuracak

Enerji Günlüğü - ELDER Türkiye’ye akıllı şebekeleri kazandırmak amacıyla EDSO ve AB hibe fonuna başvuracak.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, Türkiye’nin Avrupa piyasaları ile entegre bir elektrik piyasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Avrupa Elektrik Dağıtıcıları Birliği (EDSO) ile Avrupa Komisyonu’nun 150 bin avroluk hibe fonuna başvuruyoruz. Türkiye’ye akıllı şebekeleri kazandırmak istiyoruz” dedi.

Yüksel, bu çerçevede EDSO ile Türkiye’nin akıllı şebeke standartları, teknoloji ve akıllı şebeke teknolojisi yol haritası üzerine üç rapor hazırlayacaklarını ifade etti.

ENERJİ PİYASASININ AVRUPA İLE ENTEĞRE OLMASINI İSTİYORUZ

Elektrikte Avrupa piyasaları ile entegre olmuş bir piyasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Yüksel, “Türkiye’nin enerji piyasasının Avrupa ile entegre olmasını istiyoruz. Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Afrika’daki enerji piyasalarının Türkiye üzerinden dönebileceğini düşünüyoruz. Elektrik de artık bir emtia haline geldi. Dolayısıyla en azından bölgesel ölçekte Türkiye’nin bunu sağlayabilmesi lazım. Bunun için de Avrupa piyasalarıyla entegre olması lazım. Avrupa ve Türkiye’deki fiyatlar bir dengesizlik oluşturuyorsa bu sağlıklı bir durum değil. Bizim Avrupa ve benzeri piyasalarla entegre sağlamış bir Türkiye elektrik piyasasına ihtiyacımız var. Üyeliğimiz sürecindeki beklentilerimizden birisi bu.” dedi.

Avrupa Komisyonu, enerjinin verimli kullanılması, yenilenebilir enerjinin daha yoğun kullanılması ve karbon salınımının azaltılması hedefleri doğrultusunda akıllı şebekeler için 2050’ye kadar 400 milyar avro bütçe ayırmış durumda.

Önceki ve Sonraki Haberler