1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ELDER Ankara dışında ilk toplantısını Kayseri’de yaptı

ELDER Ankara dışında ilk toplantısını Kayseri’de yaptı

Enerji Günlüğü- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Toplantısı Kayseri ve Civarı Elektrik Üretim Türk Anonim Şirketi ( KCETAŞ)...

ELDER Ankara dışında ilk toplantısını Kayseri’de yaptı

Enerji Günlüğü- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Toplantısı Kayseri ve Civarı Elektrik Üretim Türk Anonim Şirketi ( KCETAŞ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bugüne kadar bütün Yönetim Kurulu toplantılarını Ankara merkezde gerçekleştiren ELDER, tamamı özelleşen dağıtım şirketlerini yerinde görüp denetlemek amacıyla değişik bölgelerde toplantılarını gerçekleştirme kararı aldı. Bu çerçevede Ankara dışındaki ilk toplantı Kayseri ve Civarı Elektrik Üretim Türk Anonim Şirketi ( KCETAŞ) ev sahipliğinde Kayseri’de gerçekleştirildi.

Toplantı kapsamında KCETAŞ binasındaKCETAŞ Genel Müdürü Hidayet Atasoy, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni birer konuşma yaptı.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yaptığı konuşmada 26 üyeli bir dernek olarak öncelikle Enerji Bakanlığı, EPDK, Genel Müdürlükler ile işbirliği içersinde olduklarını belirtti. Yönetim Kurulu toplantılarını şimdiye kadar hep Ankara’da gerçekleştirdiklerini, ama sektördeki dağıtım şirketlerinde yerinde incelemelerde bulunmak için farklı yerlerde toplantılarını yapma kararı aldıklarını belirterek, KCETAŞ’ın da davet etmesi üzerine bu işe KCETAŞ’tan başlama kararı aldıklarını belirtti.

KCETAŞ SEKTÖRÜN ALTIN ÇOCUĞU

KCETAŞ Genel Müdürü Hidayet Atasoy, KCETAŞ’ın tarihçesine değinerek, “KCETAŞ’ın hikayesi gerçek bir hikaye, kitaplaştırılması gereken bir hikaye. 1926 yılında elektrik üretip satalım diyor bir grup esnaf ve tüccar. Bir şirket kurup imtiyaz alıyorlar. Promosyon olarak da ütü veriyorlar, böylece Türkiye de ilk defa ütü ile tanışıyor” dedi.

KCETAŞ’ın bu anlamda sektörün laboratuarı, ilk uygulama alanı olduğuna dikkat çeken Atasoy, “Ama küçük kalmış. Sektörün altın çocuğu olarak enerji sektörüne her zaman hizmet sunuyor. Küçük olmanın ve eski olmanın verdiği avantajla scada ve otomasyonda çok iyi bir noktaya geldik” dedi.

TEDAŞ YETKİLERİNİN YANINDA İYİ BİR MÜŞTERİ

KCETAŞ’ın butik bir dağıtım şirketi olduğuna dikkat çeken TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, 21 dağıtım şirketinin özelleştirilmesi sonrası TEDAŞ’ın görevinin dağıtım hizmetlerinin daha iyi nasıl yapılacağı konusunda dağıtım şirketleri ve ELDER ile birlikte, elbirliği ile çalışmak olduğunu belirtti.

TEDAŞ’ın görevlerini de sıralayan Çepni, öncelikle Bakanlıkla birlikte bir denetim yetkilerinin olduğunu belirtti. 1 MW altı lisanssız elektrik onay ve kabul yetkisinin de kendilerinde olduğunu belirten Çepni aynı zamanda dağıtım şirketlerinin iyi bir müşterisi olduklarına da dikkat çekti.

GÖREVLERİN YANISIRA KENDİMİZE MİSYONLAR BELİRLEDİK

Bu görevlerin yanı sıra kendimize bazı misyonlar belirledik diyen Çepni, “ Öncelikle eğitim dedik. Beş eğitim merkezimiz var. Patronlar da dahil sektörün genelini eğitmeyi düşünüyoruz. Bize patronları niye eğitiyorsunuz, ne gerek var diyorlar. Patronların da daha iyi bir hizmet için eğitimli olmaları önemli. Dağıtım sektörü tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor” dedi.

TEDAŞ’ın köklü bir kuruluş olduğunu belirten Çepni, İkinci misyonlarının danışmanlık olduğunu, danışmanlık misyonlarının işbaşı eğitimleri şeklinde de olacağını söyledi. Üçüncü misyonlarınınkoordinasyon ve yönlendirme olduğunu söyleyen Çepni, dağıtım şirketlerinin teçhizat ve montaj yaptıklarını ve kullanılan malzemelerin standardizasyonun sağlanması gerektiğini belirtti. Dördüncü misyonlarının uygulamaların kontrolü olduğunu söyleyen Çepni, “ Misyonumuzda en son Denetim dedik. Yeni misyonumuzu Enerji Bakanlığı bünyesinde yürüteceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından KCETAŞ binasında gazetecilere ve dağıtım şirketi temsilcilerine Scada sistemi ile ilgili bilgi verildi ve canlı bir uzaktan açma kapama gerçekleştirilerek pratik olarak anlatıldı.

Scada uygulamaları bilgilendirmesi sonrası Coğrafi Bilgi Sistemleri (GİS) hakkında da sunum eşliğinde bilgiler verilerek yine canlı bir uygulama gerçekleştirildi. KCETAS TÜRKİYE’de ilk canlı GİS sistemi olarak EDABİS (Elektrik Dağıtım Analiz Bilgi Sistemi) programı ile birlikte Türkiye’nin ilk SCADA ve yine ilk OSOS sistemlerini kuran şirket.

Sabiha Kötek

Önceki ve Sonraki Haberler