1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektriğin beşte biri Afşin`den gelecek

Elektriğin beşte biri Afşin`den gelecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'de tüketilen elektriğin beşte birinin üretilmesini öngören, Afşin-Elbistan kömür sahalarının değerlendirilerek elektrik...

Elektriğin beşte biri Afşin`den gelecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'de tüketilen elektriğin beşte birinin üretilmesini öngören, Afşin-Elbistan kömür sahalarının değerlendirilerek elektrik üretilmesine ilişkin Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki hükümetlerarası anlaşma imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilgili kuruluşu Elektrik Üretim Anomim Şirketi ile Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi TAQA arasında Ağustos ayında imzalanan Afşin-Elbistan Kömür Sahasını kapsayan yatırımlara dair “mutabakat zaptı” bugün itibariyle bir adım daha öteye taşındı. “Türkiye Cumhuriyeti İle Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Afşin Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma” Ankara'da imzalandı.

8200 MW'LİK SANTRAL YOLDA
Anlaşma kapsamında yer alan Afşin-Elbistan havzası, 4.4 Milyar ton ile Türkiye linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40’ını barındırıyor. Havzada şu an çalışır vaziyette toplam kurulu gücü 2800 MW olan 2 termik santral bulunuyor. Havza, mevcut santrallara ilaveten toplam 8200 MW kurulu gücünde yeni santrallar kurulma potansiyeli var.

TOPLAM ÜRETİMİN YÜZDE 20'Sİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıklanan konuya ilişkin notta, yerli kaynaklara öncelik verilerek, kaynak çeşitlendirmesini sağlamak amacıyla, Afşin-Elbistan Havzasında kömür rezervlerinin harekete geçirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığı vurgulandı. Açıklamaya göre, bugün imzalanan anlaşmayla B, C, D, E ile G sahalarında yeni santralların inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesi hedefleniyor.

SAHADA 15 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Anlaşma kapsamındaki projeler yatırıma dönüştüğünde, bölgeye toplam 10-12 Milyar dolar civarında bir yatırım yapılacağı öngörülüyor. Bu yatırımlarla birlikte bölgeden toplam 85 Milyon ton/yıl kömür üretilecek ve karşılığında da 45 Milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Bu 2012 yılı rakamlarına göre Türkiye Elektrik Enerjisi üretiminin yüzde 20’sini oluşturuyor. Afşin-Elbistan projesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecek. İşletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 kişilik doğrudan istihdam sağlanacak.

Afşin-Elbistan Kömür Havzası'nda acele kamulaştırma... TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Haberler