1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektriğin küresel işlem değeri yüzde 4 düştü

Elektriğin küresel işlem değeri yüzde 4 düştü

Enerji Günlüğü – Elektrik piyasasının küresel olarak işlem değeri bir önceki yıla göre yüzde 4 düşüş ile 192,3 milyar dolar oldu.EY’nin Enerji...

Elektriğin küresel işlem değeri yüzde 4 düştü

Enerji Günlüğü – Elektrik piyasasının küresel olarak işlem değeri bir önceki yıla göre yüzde 4 düşüş ile 192,3 milyar dolar oldu.

EY’nin Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri: 2016 Değerlendirmesi ve 2017 Görünümü Raporu sonuçlarına göre, elektrik piyasasında küresel olarak işlem değeri bir önceki yıla göre yüzde 4 düşüş ile 192,3 milyar dolar oldu. 2015 yılında toplam işlem değeri 200 milyar dolar seviyesindeydi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İŞLEM DEĞERİ YÜKSEK

Yenilenebilir enerji varlıklarına olan ilgi ise yüksek seyrini korudu. Geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjide işlem değeri 28,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, bu işlemlerden 10’unun milyar doların üzerinde işlemler olduğu görüldü. Amerika kıtasında gerçekleştirilen 46 yenilenebilir enerji satın alma işleminin toplam değeri ise 8,3 milyar dolar oldu.

YENİ ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE YATIRIM DİKKAT ÇEKİCİ

Dünyanın en büyük elektrik firmalarının depolama alanı başta olmak üzere yeni enerji teknolojilerine yatırım yapmaları geçtiğimiz yılın en öne çıkan trendlerinden birini oluşturdu. Her ne kadar küçük çaplı olsa da, 2016 yılında depolama, akıllı ölçüm ve elektrikli taşıt şarj istasyonları gibi yeni enerji teknolojilerine yönelik bir eğilim gözlemlendi. Enel, Innogy ve National Grid gibi firmalar bu kapsamda gerçekleştirdikleri işlemlerle ön plana çıktı. Yeni enerji teknolojilerine yönelik işlemler 899 milyon dolara ulaştı.

ASYA-PASİFİK BÖLGESİ YATIRIMLARI 4 KAT ARTTI

Elektrik yatırımcısının gözdesi geçen yıl Asya-Pasifik Bölgesi oldu. Asya-Pasifik bölgesinde elektrik piyasası işlemleri 2016’nın dördüncü çeyreğinde ilk üççeyrek toplamına kıyasla (5,7 milyar $) 4 kat yükselerek 23 milyar dolar oldu. Bölgede gerçekleşen enerji işlemlerinin %55’ini (12,7 milyar $) iletim ve dağıtım varlıklarına ilişkin işlemler oluşturdu.

ABD'DE FAİZ BEKLENTİSİ YATIRIMLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Amerika elektrik piyasası 2016 işlem hacmi son altı yılın en yüksek seviyesinde 99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam işlem hacminin büyük bölümü yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen işlemlerden oluştu.

Özellikle faiz beklentileri 2017 yılında işlem hacmini olumsuz yönde etkileyebilir. Benzer şekilde ülkenin enerji politika değişikliklerinin işlem hacmine muhtemel etkileri konusundaki belirsizlik hala devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler