1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Elektriğin üçte biri fiyatına doğal gazla ısınmak mümkün

Elektriğin üçte biri fiyatına doğal gazla ısınmak mümkün

Aksa Ordu-Giresun Doğalgaz Şirket Müdürü Doğan Gürler, “Doğal gaz, ısınmada ithal kömüre göre dört, elektriğe göre üç kat, mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda tüpe göre beş kat daha ucuz” dedi.

Elektriğin üçte biri fiyatına doğal gazla ısınmak mümkün

Enerji Günlüğü - Ordu ve Giresun illeri ve ilçeleri ile Samsun’un Çarşamba, Terme ve Salıpazarı ilçelerinde faaliyet gösteren Aksa Ordu-Giresun Doğalgaz, son beş yılda tüketicilere yaklaşık 3,9 milyar metreküp doğal gaz tedarik etti. Şirketin abone sayısı 2023 yılında yüzde 17 artışla 333 bin 779’a çıktı. Aynı dönemde şirketin sayaç sayısı yüzde 20 artışla 270 bin 207’ye yükseldi. Şirket Genel Müdürü Doğan Gürler, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

Abone sayısını nasıl arttırdınız?

2023, Aksa Ordu-Giresun Doğalgaz için oldukça verimli bir yıl oldu, genişleme ve altyapı faaliyetlerimizi sürdürdük. Görev bölgemizdeki doğal gaz şebeke uzunluğu yüzde 21 artışla 2273 kilometreye ulaştı. (Aksa Doğalgaz'dan şebeke inşa rekoru). Ordu’da Kumru, Korgan, Aybastı ve Gölköy olmak üzere dört ilçemizde vatandaşlarımızı doğal gaz konforu ve ekonomisi ile buluşturduk. Giresun’da da Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerimize gaz arzı sağladık. Samsun’un Salıpazarı ilçesinde de vatandaşlarımızı doğal gazla buluşturduk. Bu arada Karadeniz’de üretilmeye başlanan yerli doğal gazın devreye alınması vesilesiyle bir yıl süreyle konut abonelerine her ay 25 metreküp bedelsiz doğal gaz verilmesi de abonelik talebini arttırdı. Ücret alınmayan 25 m3’lük gaz, neredeyse aylık mutfak ve sıcak su tüketimine karşılık geliyor.

dogan-gurler-aksa-ordu-giresun-dogalgaz.jpgDoğal gaz talep artışının nedenleri neler?

Doğal gaz yaşamı kolaylaştıran, evlerimize konfor katan bir yakıt. Bu özelliklerin de etkisiyle son yıllarda doğal gaza talep önemli oranda arttı. Vatandaşlarımız arasında kullanımının da giderek yaygınlaşması, bölgemizdeki gaz talebindeki artışın önemli etmenleri arasında yer alıyor.

2024 yılına dair gaz talep tahminleriniz ne yönde?

Doğal gaz talebindeki değişim genel olarak mevsimsel dönüşümlerden etkileniyor. Son birkaç yıldır etkisini iyiden iyiye gösteren hava sıcaklıklarındaki değişimler gaz talebi üzerinde çok etkili. Tüm dünyada sıcaklık değerleri son birkaç yıldır mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Doğal gazın en çok tüketildiği ayların sıcak veya ılık geçmesi, tüketim değerlerini etkiliyor.

Bölgenizdeki gaz kullanıcılarına tavsiyeleriniz var mı?

Her koşulda emniyeti sağlamak ve güvenli gaz kullanımını teşvik etmek bizim için değişmez altın bir kural. Bu amaçla şebekemizi düzenli olarak tararken, basit ama etkili kurallar konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendiriyoruz. Doğal gaz, doğru kullanıldığında gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek en güvenilir yakıtlardan biri.

Tasarruf konusunda neler söylersiniz vatandaşa?

Bilinçli, tasarruflu ve verimli kullanım önerilerimiz hem vatandaşa, hem ülke ekonomisine katkı sağlarken, çevremizin korunmasına da hizmet ediyor. Şöyle ki, doğal gazı kullanırken sıcaklık ayarını sadece bir derece düşürmek yüzde 7’ye varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Çatı, duvar ve pencere yalıtımı ile ise yüzde 30 varan oranlarda tasarruf etmek mümkün.

Kapısına ulaştığı halde gaz kullanmaya başlamamış vatandaşlara ne önerirsiniz?

Ağustos 2023 ayı verilerine göre ısınma amaçlı gaz kullanımı, ithal kömüre göre dört kat daha ekonomik. Gazın maliyeti, elektriğe göre üç kat, mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda tüpe göre ise beş kat daha düşük. Bu avantajların da etkisiyle 2023 yılında görev bölgelerimizde 41 bin 371 hanede daha doğal gaz kullanımı başladı. İlerleyen dönemde, kapısına kadar gaz ulaşmış vatandaşların tamamına yakını abone olacaktır. Gaz kullanmaya başlamak isteyenlere, sıkışıklık yaşamamaları için abonelik işlemlerini yaz aylarında yapmalarını tavsiye ediyorum.

Bölgenizde vatandaşı gaz kullanmaya sevk eden başka faktörler var mı?

Özellikle eş, dost ve akrabalardan gelen olumlu geri bildirimler abone olmak isteyen vatandaşların daha hızlı karar vermesine olanak sağlıyor, haliyle doğal gaza talep her geçen yıl artıyor. Doğal gaz, vatandaşların hayatına konfor katmasının yanında aileler ile iş verenlerin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Çevre dostu bir yakıt olmasıyla hava kalitesinin sürekli artmasına destek oluyor. Bölgemiz doğal dokusuyla görenleri her daim kendisine hayran bırakıyor, bu tertemiz havayı daha fazla korumak mümkün.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler