1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik arızalarına erken teşhis!

Elektrik arızalarına erken teşhis!

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), olası elektrik arızalarının yüzde 20’sini önceden tespit ederek beklenmedik kesintileri...

Elektrik arızalarına erken teşhis!

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), olası elektrik arızalarının yüzde 20’sini önceden tespit ederek beklenmedik kesintileri azalttı. 

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımını üstlenen BEDAŞ, 35.300 km’lik yeraltı eletrik dağıtım hattında son yedi aydan bu yana olası arıza taraması yapıyor. İkisi mühendis, biri teknisyen üç kişi, her gün İstanbul’un Avrupa Yakası’nı turlayarak arıza oluşabilecek noktaları önden tespit ediyor. 

ÖNDEN ARIZA TESPİTİ 

BEDAŞ, yeraltı ve yerüstü hatların yüzde 76’sının taramasını tamamlamış durumda. Yer altı kablolarının yaklaşık 300 km’lik kısmında ise VLF (Very Low Frequency) testi ölçümleri “Öncü Bakım Cihazı” ile gerçekleştirildi. Yapılan ölçümlerin yüzde 20’sinde arıza tespit edildi. 

TRAFOLAR DA TARANIYOR

BEDAŞ, önleyici bakım çalışmaları kapsamında 13 bin 319 trafo merkezinde de termal kamera ve kısmi deşarj cihazları ile rutin taramalar yapıyor. Tarama işlemlerine paralel olarak dağıtım şebekesinin yüzde 65’inde de bakım çalışmaları tamamlandı. Yapılan bakım çalışmaları ile 2016 yılı başından itibaren trafo arızalarında yüzde 75 iyileşme sağlandı.

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, “Olası arızaları önlemek adına ekiplerimiz aralıksız görev yapıyor. Bakım ve onarım çalışmalarımızın yanı sıra tüketicilerimize kesintisiz dağıtım hizmeti vermek için planlı bakım çalışmalarımız ve yatırımlarımız da sürüyor. Yatırım çalışmaları ile ekonomik ömrünü tamamlamış ve kapasite artışı gerektiren tesislerde iyileştirme çalışmaları yaptık. İyileştirme çalışmalarının yanı sıra arızaların en hızlı şekilde tespit edilebilmesi için en son teknolojilere de (SCADA, ERP, OMS, DMS) yatırımlarımızı yapıyoruz. 2011-2015 yıllarında 625,5 milyon TL yatırım yapan BEDAŞ, önümüzdeki beş yılda da 1,5 milyar TL yatırım yapacak” dedi. 

Türkiye’nin en büyük dağıtım şirketi konumundaki BEDAŞ, İstanbul’un Avrupa yakasındaki 22 bölgede, 3.573 km² alanda, yaklaşık 4,7 milyon aboneye, 25 milyar kWh elektrik dağıtımı gerçekleştiriyor. BEDAŞ, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmek için önleyici bakım çalışmalarını düzenli olarak sürdürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler