1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik bağlantı ve sistem kullanım yönetmeliği değişikliği görüşe açıldı

Elektrik bağlantı ve sistem kullanım yönetmeliği değişikliği görüşe açıldı

Enerji Günlüğü – “Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği Değişiklik Taslağı” ilgililerin görüşlerinin alınması için...

Elektrik bağlantı ve sistem kullanım yönetmeliği değişikliği görüşe açıldı

Enerji Günlüğü – “Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği Değişiklik Taslağı” ilgililerin görüşlerinin alınması için görüşe açıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), “Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği Değişiklik Taslağı”nı ilgililerin görüşlerinin alınması için kurumun internet sayfasında görüşe açtı.

Taslağa ilişkin değişiklik için görüşler, 24 Eylül tarihine kadar kadar (MS Word) formatında [email protected] e-posta adresine gönderilebilecek.

Yönetmelik revizyon taslağı ile önerilen yenilikler şöyle:

Yapılan revizyon çalışması ile Yönetmeliğin amaç ve kapsamını düzenleyen ve“”Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamındaki üretim tesisleri ile Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamındaki OSB katılımcılarının sisteme bağlantısı ve sistem kullanımına ilişkin hususlar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.” şeklinde olan 1. maddesinin 2. fıkrası kaldırıldı. Böylece lisanssız elektrik ve OSB bağlantıları da yönetmeliğin kapsamına alındı.

Üretim tesisleri için verilen bağlantı görüşlerinin düzenlendiği 5. maddeye 3,4,5. fıkralar eklendi:

(3) İkinci fıkra kapsamında beş yıllık bölgesel üretim tesisi kapasitelerinin belirlenmesinde TEİAŞ tarafından aşağıdaki esaslar uygulanır;

a) TEİAŞ, beş yıllık bölgesel üretim tesisi kapasitesini belirlerken, mevcut ve beş yıllık süre içerisinde yatırım programına alınmış olan iletim tesisleri ve trafo merkezlerinin kapasitesini dikkate alır.

b) (a) bendi kapsamında belirlenen beş yıllık bölgesel bağlanılabilir üretim tesisi kapasitesi TEİAŞ tarafından; dağıtım gerilim seviyesi için her yıl 1 Mart tarihine kadar her bir yıl için ve trafo merkezi bazında dağıtım şirketlerine, iletim gerilim seviyesi için her yıl 1 Nisan tarihine kadar her bir yıl için ve bölgesel bazda Kuruma bildirilir.

(4) İkinci fıkra kapsamında beş yıllık bölgesel üretim tesisi kapasitelerinin belirlenmesi çerçevesinde dağıtım şirketleri tarafından;

a) Üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamında TEİAŞ tarafından yapılan bildirim esas alınarak halihazırda dağıtım sistemine bağlı ya da bağlantısı hakkında olumlu görüş verilmiş olan lisanslı ve lisanssız üretim tesislerini dikkate alarak bölgelerine bağlanabilecek beş yıllık bölgesel üretim tesisi kapasiteleri, her bir yıl için bağlanılabilir kapasite de belirtilmek suretiyle trafo merkezi bazında (b) bendinde belirtilen şekilde, 1 Nisan tarihine kadar Kuruma bildirilir.

b) İnternet sitelerinde her bir trafo merkezi bazında, bağlı olanlar ile bağlantı hakkında olumlu görüş verilmiş olan üretim tesisleri, kapasiteleri de belirtilmek suretiyle, yayımlanır. Bağlı olanlar ile olumlu görüş verilmiş olan üretim santrallerinin ayrı ayrı gösterilmesi zorunludur.

(5) TEİAŞ tarafından, ikinci fıkra kapsamında on yıllık bölgesel üretim tesisi kapasitelerinin belirlenmesinde Uzun Dönem Elektrik Enerjisi Üretim Gelişim Planı dikkate alınır.

Yönetmeliğin dağıtım varlıklarını düzenleyen 21. maddesinin 5. fıkrasındaki “dağıtım tesisinin dağıtım şirketi tarafından geçici kabulünün yapıldığı” ifadesinden dağıtım şirketi tarafından ifadesi çıkarıldı.

Tüketici mülkiyetindeki dağıtım tesislerinin düzenlendiği 37. maddesi genişletilerek, 1. fıkrası “Yönetmeliğin yayımı tarihinden önceki dönemde tesis edilmiş olan kullanıcı mülkiyetindeki dağıtım tesislerinden aşağıda yer alanlar dağıtım şirketince devralınır.

a)Milli güvenliği ilgilendiren kurum ve kuruluşlara enerji sağlayan hat ve tesisler,

b) Yeni bir bağlantı talebiyle ortak kullanım haline gelen tesisler,

c) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait hat ve tesisler,

d) Mevcut tesisi kullanacak şekilde iyileştirme ve kapasite artışı yatırımı gerektiren tesisler,

e) Dağıtım şirketince dağıtım şebekesi içinde başka bir amaçla da faydalanılmak üzere devralınması uygun görülen diğer tesisler.” şeklinde değiştirildi.

Üretim tesislerinin bağlantısını sağlayan hatların dağıtım şirketine devrini düzenleyen şeklinde olan 38. maddedeki ‘hat’ ifadesi ‘dağıtım tesisi’ olarak değiştirildi.

Ayrıca şu şekilde geçici bir ek madde getirildi: 3 – (1) 37 nci madde kapsamında belirlenecek Usul ve Esaslar yürürlüğe girene kadar ortak kullanım haline gelen dağıtım tesislerinin devrine ilişkin 12/02/2012 tarih ve 28202 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ortak Kullanım Haline Gelen Elektrik Dağıtım Tesislerinin Elektrik Dağıtım Şirketlerince Devralınmasına Dair Usul ve Esaslar’ın bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.

Önceki ve Sonraki Haberler