1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik borsasında GÖP blok teklifleri işleme kapatıldı

Elektrik borsasında GÖP blok teklifleri işleme kapatıldı

EPİAŞ, Gün Öncesi Piyasasında piyasa katılımcılarının blok maksimum alış teklif miktarlarının 30 Mart ve sonrası için sıfıra çekildiğini açıkladı.

Elektrik borsasında GÖP blok teklifleri işleme kapatıldı

Enerji Günlüğü - Elektrikte Gün Öncesi Piyasasında kullanılan blok alış teklif girişleri 30 Mart teslim tarihinden itibaren geçici olarak işleme kapatıldı.

Türkiye elektrik sektöründe piyasa işletmecisi olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yazısına istinaden Gün Öncesi Piyasasında kullanılan blok alış teklif girişlerinin 30.03.2022 teslim tarihinden itibaren geçici olarak işleme kapatıldığını duyurdu. Bu kapsamda piyasa katılımcılarının blok maksimum alış teklif miktarları 0’a çekildi.

EPİAŞ ayrıca 30.03.2022 teslim günü ve sonrası için blok alış teklifi girişi yapan katılımcıların blok tekliflerinin iptal edildiğini de belirtti. Açıklamaya göre, Blok teklifleri iptal edilen piyasa katılımcılarının bu tekliflerini yeniden girmeleri gerekiyor.

BLOK TEKLİF NEDİR?

Türkiye gün öncesi elektrik piyasasındaki blok ve esnek olmak üzere üç teklif türünden biri olan blok teklifler, zaman ekseninde parçalanamayan ardışık saatlik teklifler gibi düşünülebilir. Ancak bu teklif tipinde, geçerli olduğu süre için sadece bir adet fiyat miktar ikilisi vardır. Bu durumda, teklif edilen fiyat o miktarın tamamını almak/satmak koşulu ile verilmektedir. Fiyat ve miktar bilgisine ek olarak, bir sonraki gün için elektrik alımı/satımı yapmak istenilen ardışık saatlerin sayısı da belirtilir. Bir blok teklif aktif olduğu süre için ya tamamen kabul edilir ya da reddedilir.

Blok tekliflerin bir çeşidi olan bağlı blok teklifler de gün öncesi piyasasında kullanılan bir teklif tipidir. Eğer bir blok teklif başka bir blok teklife bağlanmış ise, bağlı olan blok teklif çocuk teklif, bağlı olunan blok teklif ise anne teklif olarak adlandırılır. Buna göre, anne teklif kabul edilmediği durumda çocuk blok teklif de kabul edilmez. Bu blok teklif tipinde en fazla 3 adet blok teklif birbirine bağlanabilir. Ayrıca bağlı blok teklifler döngü oluşturacak şekilde bağlı olamaz. Yani, A blok teklifi B blok teklifine bağlanmışsa, B blok teklifi A blok teklifine bağlanamaz. Bununla birlikte, birbirlerine bağlı blok teklifler aynı yönlü (satış ya da alış) olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler