1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtım şirketleri işveren sendikası kuruyor

Elektrik dağıtım şirketleri işveren sendikası kuruyor

Enerji Günlüğü- Aylık enerji dergisi Enerji Panorama’nın Eylül sayısında yayımlanan habere göre elektrik dağıtım sektöründeki şirketler işveren...

Elektrik dağıtım şirketleri işveren sendikası kuruyor

Enerji Günlüğü- Aylık enerji dergisi Enerji Panorama’nın Eylül sayısında yayımlanan habere göre elektrik dağıtım sektöründeki şirketler işveren sendikası kurmak üzere çalışmalara başladı.

Habere göre patronlar, “Şirketlerimiz 28 ayrı kurum tarafından denetleniyor. Tarifesinden, yıllık yatırım tutarlarına, karlılık oranından kayıp kaçak hedeflerine ve müşterilere vereceği hizmetin kalitesine kadar her konu EPDK tarafından belirlenen mevzuata ve onaya tabii. Tüm faaliyetlerimiz düzenleniyor ve işin ucunda ciddi yaptırımlar da gündeme gelebiliyor o halde biz de güçlerimizi birleştirerek daha etkin bir şekilde taleplerimizi ifade etmeliyiz” diyerek örgütlenme kararı aldı. 

SEKTÖRDEKİ DERNEK SAYISI 10’A ULAŞIYOR

Habere göre ayrıca, sektörün örgütlenme adımı Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’ni (ELDER) kurarak başlamıştı. Bir süre önce derneğin yönetimine dağıtım sektörünün en güçlü isimleri bizzat geçerek lobi çalışmalarını artırdı. Bu patronlar arasında Nihat Özdemir, Ahmet Çalık, Selahattin Hakman gibi isimler var.

Haberde şöyle denildi, “Daha sonra dağıtım ve perakende satış şirketlerinin ayrıştırılmasının bir sonucu olarak ELDER’den yeni bir dernek daha çıktı. Şimdilik adı Enerji İşadamları Derneği (ENİAD) olması planlanan yeni dernekte perakende satışın yanına üretim şirketleri de dahil edildi. Böylece elektrik üretiminde Elektrik Üreticileri Derneği EÜD, rüzgâr üreticilerinin dernekleri RESSİAD, RESYAD, hidroelektrik üreticilerinin HESSİAD, ayrıca güneşçiler, lisanssız elektrik üreticileri ve kulislerde dolaşan yeni kurulması planlanan başka dernekler derken üretim cephesindeki dernek sayısı böyle giderse 10’a ulaşacak.”

SENDİKA, ELDER ÇATISI ALTINDA OLACAK

Şimdilerde Ankara kulislerinde dağıtıcıların bir başka güç birliğinden bahsediliyor. Ancak bu kez kurulacak olan bir dernek değil sendika. ELDER’ciler bir Enerji İşverenleri Sendikası kurmak üzere tüzük çalışmalarını tamamladı. Bu dernek işçilik maliyetlerinin çok önemli olduğu elektrik dağıtımda tüm bölgeler adına işçi sendikasının karşısında toplu iş görüşmelerine ve pazarlığa oturmayı planlıyor. Böylece dağıtım şirketlerindeki maaşlar konusunda da bir asgari standardın oluşması hedefleniyor.

İLK GÜNDEMLERİ TAŞERON SİSTEMİ

Haberde ayrıca şöyle denildi; “İşçi cephesinde ise, dağıtım şirketlerinde sendikalaşma oranı düşen ve taşeron işçiliğin yaygınlaştığını gören işçi sendikaları mevzuatla haklarını garanti altına almak istiyor.

EPDK tarafından hazırlanan lisans yönetmeliği değişikliği taslağında hizmetlerin taşeron değil şirket bünyesindeki işçilerle yapılması öngörüldü. Bu taslak metin elektrik dağıtıcıların büyük tepkisini çekti. Dağıtıcılar böylesi bir durumda işçilik maliyetlerinin 5 kata kadar artacağı gerekçesi ile yönetmeliğin bu şekilde çıkmaması için Bakanlık ve EPDK nezdinde yoğun bir lobi faaliyet yapıyor. Aynı zamanda TÜRK-İŞ başkanlığını da yapan ve enerji iş kolunda örgütlü olan TES-İŞ Sendikası da yönetmeliğin bu şekilde çıkması için bazı girişimlerde bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız mevzuat değişikliği konusunda desteğini dağıtım şirketlerinden yana kullanırken, önümüzdeki dönemde elektrik dağıtım cephesinde işçi işveren arasında önemli bir pazarlık sürecinin yaşanacağı anlaşılıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler