1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtımda sistem geliri düzenlendi

Elektrik dağıtımda sistem geliri düzenlendi

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketlerinin gelirlerinin ve tarifelerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.Enerji Piyasası Düzenleme...

Elektrik dağıtımda sistem geliri düzenlendi

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketlerinin gelirlerinin ve tarifelerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Elektrik dağıtım şirketlerinin gelirlerinin ve tarifelerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlayan Tebliğ'e göre, dağıtım sisteminin kullanımına ilişkin bedellerin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller, araştırma ve geliştirme giderleri ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak.

Bir dağıtım bölgesindeki kullanıcıların sınıflandırılması, kullanıcı sınıflarına uygulanacak bedeller ve bu bedellerin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler her bir dağıtım şirketi tarafından hazırlanarak Kuruma sunulan tarife uygulamalarına ilişkin usul ve esaslarında yer alacak.

İŞLETME GİDERİ HESAPLAMALARI

Dağıtım şirketleri, geçmiş yıllara ilişkin işletme giderlerine ait verileri düzenleyici hesap planı çerçevesinde dağıtım faaliyetiyle ilgili olan işletme giderleri ile dağıtım faaliyeti ile ilgili olmayan işletme giderleri olmak üzere iki ana başlık altında Kuruma sunacak.

Amortisman giderleri, güvence bedeli güncelleme farkı giderleri,düzenlemeye esas işletme gideri hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Faiz giderleri, vade farkı, finansal kiralama giderleri, kambiyo zararları, gecikme zammı giderleri ve sayılan gider kalemleri ile benzer mahiyette olan diğer finansman giderleri düzenlemeye esas işletme gideri hesaplamalarında dikkate alınmayacak.

Sayaç okuma, tüketici hizmetleri, arıza ve bakım-onarım, sayaç sökme-takma ve kesme-bağlama gibi faaliyetlere ait giderler düzenlemeye esas işletme gideri kapsamında değerlendirilecek.

İŞLETME GİDERİNİN UNSURLARI

Düzenlemeye esas işletme gideri; sabit, değişken ve kontrol edilemeyen işletme giderleri olarak sınıflandırılacak.

Dağıtım şirketinin Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla, kontrol edilemeyen işletme giderleri hariç düzenlemeye esas işletme giderinin %1’ine tekabül eden tutar gelir gereksinimi hesaplamalarında Ar-Ge bütçesi olarak dikkate alınacak.

YATIRIM TAVANI UYGULAMASI

Bir uygulama dönemi için Kurul tarafından onaylanmış yatırım tavanının uygulama dönemi içerisinde Kurul kararı ile değiştirilmesi durumunda, uygulama dönemi içerisinde gelir düzenlemesinde değişiklik yapılmayacak. Ancak, Yönetmeliğin olağandışı hallere ilişkin hükümleri kapsamında yapılan değişiklikler bu hükmün istisnasını oluşturacak.

Kayıp enerji gelir tavanına esas kayıp hedefleri Kurul tarafından belirlenecek. kayıp enerji gelir gereksinimi, yıl içerisinde TETAŞ’ın Kurul tarafından onaylanmış toptan satış tarifesinde yer alan fiyatın değişmesi durumunda güncellenebilecek.

KULLANICI BEDELLERİ

Bu Tebliğ uyarınca kullanıcılardan alınan bedellerden hâlihazırda Kurul onayı ile belirlenmemiş olanlar için bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içerisinde dağıtım şirketleri tarafından bedel önerilecek. Kurul söz konusu önerileri de dikkate alarak ilgili bedelleri ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek.

Tebliğ 1/1/2016 tarihinde yürürlüğe girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler