1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtımın özel sektöre devri tamamlandı

Elektrik dağıtımın özel sektöre devri tamamlandı

Enerji Günlüğü- Maliye Bakanı Şimşek, "Elektrik dağıtım sektörünün tamamıyla özel sektöre devri dün itibarıyla tamamlandı" dedi.ÖZELLEŞTİRMELERDEN...

Elektrik dağıtımın özel sektöre devri tamamlandı

Enerji Günlüğü- Maliye Bakanı Şimşek, "Elektrik dağıtım sektörünün tamamıyla özel sektöre devri dün itibarıyla tamamlandı" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELERDEN 12,7 MİLYAR DOLAR ELDE EDİLECEK

Maliye Bakanı Şimşek, son olarak Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin (EDAŞ) özel sektöre devri ile elektrik dağıtımında özelleştirilme sürecinin dün itibarıyla tamamlandığını hatırlatarak,bu özelleştirmelerden 12,7 milyar Dolar gelir elde edileceğini bildirdi.

Türkiye'de 1980'li yılların başından itibaren gündemde olan elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesinin çeşitli girişimlere rağmen sonuçlandırılamadığını hatırlatan Bakan Şimşek, buna karşın son 10 yılda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) başarılı yönetim kadrosu ile yapılan verimli çalışmalar neticesinde sektörün tamamıyla özel sektöre devrinin dün itibarıyla tamamlandığını söyledi.

DEVLET ELİYLE ELEKTRİK DAĞITIMI MAZİDE KALDI

Son olarak Toroslar EDAŞ'nin de özel sektöre devri ile bir devrin kapandığına dikkati çeken Şimşek, artık devlet eliyle elektrik dağıtımının mazide kaldığını vurguladı.

Özelleştirme kapsamındaki toplam 18 şirketin özelleştirilmesiyle toplamda 12,7 milyar Dolar gelir elde edileceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti;

"Bu tarihi devirlerle birlikte uzun yıllardır zarar eden, kayıp kaçak ve tahsilat problemleri ile uğraşan, yatırım ve operasyonel faaliyetlerinin devamı için sürekli bütçeden kamu kaynağı tüketen dağıtım şirketleri artık özel sektörün elinde olacak. Bundan sonra yatırım harcamaları özel sektör tarafından yapılacak ve performansa dayalı bir faaliyet sürdürmek suretiyle sektörün kronik sorunlarına çare bulunacak. Dolayısıyla söz konusu şirketler kar elde ederek, devlete özelleştirme bedelinin yanı sıra ayrıca, vergi veren şirketler haline gelecek"

Bu özelleştirmelerle mülkiyet devri olmadığına, dağıtım hatlarının mülkiyetinin yine kamuda kalacağına işaret eden Şimşek, özel sektörün bu sistemi belirli bir süre işletip tekrar devlete devir edeceğini bildirdi.

“YATIRIMCI İLGİSİ TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜN İSPATI”

Bakan Şimşek, bugüne kadar elektrik dağıtım sektöründe yapılan özelleştirme uygulamalarına bakıldığında, yoğun yatırımcı ilgisinin görüldüğünü belirterek, bunun da ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın bir sonucu, Türkiye'nin gücünün ispatı olduğunu söyledi.

Öte yandan, sektördeki kurumlar arasında uyumlu bir işbirliğinin sağlanmasını ve ihale süreçlerinin ÖİB tarafından başarıyla yürütülmüş olmasını, başarıyı getiren diğer etkenler olduğunu belirten Şimşek, "Başta Özelleştirme İdaresi Başkanım ile emeği geçen tüm çalışanları ve ülkemizin, sektörün geleceğine güven duyarak ihalelere yoğun ilgi gösteren tüm yatırımcılarımızı kutluyorum" dedi.

“KAMUNUN FINANSMAN YÜKÜNÜN AZALACAK”

Elektrik sektörü özelleştirmelerinin kamunun finansman yükünün azalması, kayıp kaçaktan dolayı elektrik tüketicilerinin katlandığı maliyetin düşmesi, enerji KİT'leri arasındaki nakit akışı probleminin çözülmesi anlamlarına geleceğini belirten Şimşek, bunların yanı sıra verimliliğin ve hizmet kalitesinin yükselmesi bakımından da özelleştirmelerin büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Bakan Şimşek, özelleştirme devirlerine başladıkları 4 yıllık özel sektör uygulamalarında bu konularda ciddi ilerlemeler sağlandığını sözlerine ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler