1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik-elektronik sektörü ihracatı Ocak ayında arttı

Elektrik-elektronik sektörü ihracatı Ocak ayında arttı

Enerji Günlüğü - Elektrik-elektronik sektörü, 2014 yılının ilk ayında 935 milyon dolarlık ihracata imza attı.Elektrik-elektronik sektörü geçtiğimiz...

Elektrik-elektronik sektörü ihracatı Ocak ayında arttı

Enerji Günlüğü - Elektrik-elektronik sektörü, 2014 yılının ilk ayında 935 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Elektrik-elektronik sektörü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artış göstererek bu yılın Ocak ayında 935 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve en fazla ihracat yapan sektör sıralamasında beşinci sırada yer aldı.

EN ÇOK İNGİLTERE, ALMANYA VE IRAK’A İHRACAT YAPILDI

Ocak ayında elektrik-elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak oldu. Bu ülkeleri sırasıyla Fransa, Türkmenistan, Rusya, İtalya, Azerbaycan-Nahcivan, Suudi Arabistan ve İspanya takip etti. Geçtiğimiz ay elektrik elektronik ihracatında Avrupa önemini korurken, geçen yılın Ocak ayı rakamlarına göre Amerika Birleşik Devletleri’ne olan ihracat artışı dikkat çekti.

ÜRÜN GRUPLARI

Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli alet ve makinelere kadar pek çok farklı ürün gruplarındaki ihracatçıları bünyesinde bulunduran elektrik-elektronik sektörünün genelinde ihracat artışı yaşandı. Beyaz eşyanın 259 milyon dolar, tüketici elektroniğinin 191 milyon dolar, kablonun 193 milyon dolar ve elektrik elektronik üretim ve dağıtım ekipmanlarının 290 milyon dolar ile sektör ihracatından pay aldığı görülüyor.

AB’DE KESİNTİLİ DE OLSA TOPARLANMA VAR

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, yılın ilk ihracat performansını değerlendirerek şunları söyledi: “Elektrik elektronik ihracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nde, kesintili de olsa toparlanmanın etkilerini hissediyoruz. Diğer taraftan pazar çeşitliliğini sağlamaya yönelik çalışmalar sonrası ihracat artışlarımızın yaşandığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında da gelişmeler yaşanıyor.”

2014 yılı için sektör olarak 14 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını belirten Ebiçlioğlu, “İhracatçımız zor bir dönemden geçiyor ancak Türkiye ekonomisine dair umudumuzu koruyoruz. İhracat hedefimizde bir revizyona gitmedik. İhracatımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler