1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik faturası az tüketmeyi de öğretecek

Elektrik faturası az tüketmeyi de öğretecek

Enerji Günlüğü - Elektrik ve doğalgaz tüketicilerine kıyaslanabilir ve daha detaylı bir fatura bilgisinin sunulması, ölçüm bilgisinin akıllı yönetimi...

Elektrik faturası az tüketmeyi de öğretecek

Enerji Günlüğü - Elektrik ve doğalgaz tüketicilerine kıyaslanabilir ve daha detaylı bir fatura bilgisinin sunulması, ölçüm bilgisinin akıllı yönetimi için enerji veri platformu oluşturulacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu'nun onayladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023, elektrik ve doğalgaz piyasalarında enerji tüketicilerine verimli tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik altyapı oluşturulmasını da öngörüyor. Buna göre, tüketiciye kıyaslanabilir ve daha detaylı bir fatura bilgisinin sunulması, ölçüm bilgisinin akıllı yönetimi için enerji veri platformu oluşturulacak.

Oluşturulacak platform sayesinde, elektrik ve doğalgaz faturalarında, abonenin enerji tüketim miktarı, geçmiş dönemler ve benzer tüketici gruplarının enerji tüketim miktarlarıyla karşılaştırmalı olarak yer alacak. Faturalarda ayrıca, enerji tüketen ekipmanların enerji tasarruf olanakları hakkında bilgilere de yer verilecek.

Bu konudaki mevzuat çalışmaları 2018 yılı içinde tamamlanacak. 2019 ve 2020 yıllarında da tedarik ve dağıtım şirketlerinden, bu konudaki gerekli teknik altyapılarını hazırlamaları istenecek.

YÜRÜTÜLECEK FAALİYETLER

Bu kapsamda, faturalarda bulunması öngörülen bilgilere ilişkin mevzuat geliştirilecek ve enerji tedarik şirketleri ile işbirliği içinde uygulama hayata geçirilecek. Enerji dağıtım ve tedarik firmaları ortak bir format ve raporlama oluşturacak.

HER ABONEYE ÖZEL UYARI GÖNDERİLEBİLECEK

Tüketicilerin geçen yılki faturalarındaki veriler karşılaştırılırken sıcaklık, gün sayısı vb gibi bilgileri de dikkate alan ve kolay anlaşılabilir veriler oluşturulacak. Faturalarda tüketimle ilgili temel istatistiklere yer verilecek. Kullanım alışkanlıkları analiz edilerek, her aboneye ya da belirli abone gruplarına daha verimli ve etkin uyarılar yapılacak.

SORUMLULUK EPDK’DA OLACAK

Verimliliği arttırmaya öynelik bu çalışmalar konusunda sorumlu kurum EPDK olacak. İlgili kurum ve kuruluşlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji dağıtım ve tedarik şirketleri ve EPİAŞ olarak sıralandı.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler