1. YAZARLAR

  2. Murat KUTLUTÜRK

  3. Elektrik fiyatı nereden nereye?
Murat KUTLUTÜRK

Murat KUTLUTÜRK

Yazarın Tüm Yazıları >

Elektrik fiyatı nereden nereye?

Haziran ayının ilk 12 gününde serbest piyasada elektrik fiyatları, yaptığımız tahminlerin 4.51 TL altında, 145.21 TL/MWh seviyesinde oluştu. 
Baz yük fiyat tahminlerimizin başarı oranı yüzde 96.89 oldu. Yük tahminimizi saatlik bazda incelediğimizde ortalama saatlik hata payımızın yüzde 2.34 olduğunu gözledik.
Tahmin/gerçekleşen arasındaki bu farkın nedenlerine gelince...
Bunların ilki, bakımdaki 600 MW kurulu gücündeki bir ithal kömür santralinin beklenenden (1 Haziran) daha geç (8-9 Haziran) devreye girmesi.
İkinci bir neden ise RWE&Turcas`ın Denizli`deki 775 MW kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santralinin beklenen tarihten (30 Haziran) 23 gün daha önce, 7 Haziran 2013`te tam kapasiteyle üretime geçmesi...
Üçüncü neden de 9 Haziran`a kadar, hidrolik kaynaklı üretim tahminimizin gerçekleşen rakamların yaklaşık 20 GWh üzerinde çıkması. Hangisi olduğu tahmin edemesek de büyük HES`lerden birinde 1 haftalık plansız bir duruş yaşandığını söyleyebiliriz.
Bu durumda, doğalgaza göre daha ucuz bir kaynak olan kömürden elektrik üretimini gerçekleşenden dahha yüksek tahmin etmemiz, fiyat tahminimizin 5 TL/MWh aşağıda kalmasına yol açtığı anlaşılıyor.

Bundan sonra ne olur?
Peki içinde bulunduğumuz ayın sonuna kadar fiyatlar nasıl bir seyir izler? Haziran ayı sonuna kadarki zaman dilimini de göz önünde bulundurarak bir tahmin yürütmek gerekirse, baz yük santrallerinin herhangi birinde veya elektrik hatlarında plansız duruş/arıza olmadığı takdirde elektrik fiyatlarında ay ortalamasının 141-144 TL/MWh bandında gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
Haziran`ın son haftasında bir sıcak hava dalgası bekliyoruz. Bunun yaşanmaması halinde ise fiyatlar 137-138 TL/MWh aralığına kadar gerileyebilir.

Not: Bu analiz ve tahminler, ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi AŞ tarafından geliştirilen Turkey Power Information Service (TPIS) ürününden yararlanılarak, bilgilendirme amacıyla kaleme alınmıştır. Ticari amaçlı operasyonlar için kullanılmasının sonuçlarından ETRMve Enerji Günlüğü sorumlu tutulamaz. TPIS hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Yazılar