1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik fiyatları gevşeme yolunda

Elektrik fiyatları gevşeme yolunda

Enerji Günlüğü - Aşırı soğukların doğalgaz ve elektrik tüketimini ve artırması sonucu serbest piyasa elektrik fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş...

Elektrik fiyatları gevşeme yolunda

Enerji Günlüğü - Aşırı soğukların doğalgaz ve elektrik tüketimini ve artırması sonucu serbest piyasa elektrik fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş hafta sonunda yerini gevşemeye bıraktı. Fiyatların kalıcı olarak normal seyrine girip girmediğini tüketimin yüksek seyrettiği hafta içindeki gelişmeler ortaya koyacak.

Yaklaşık bir haftadır yaşanan doğalgaz yetersizliği kaynaklı elektrik fiyatları artışı, bugün itibariyle yerini gevşemeye bıraktı. Serbest piyasada bugün için belirlenen gün öncesi fiyatı, son birkaç günde yaşananın aksine, dengeleme ve uzlaştırma piyasasında gerçekleşen sistem marjinal fiyatının (SMF) üzerinde kaldı. Bir başka ifadeyle, elektrik sistemindeki fiili arz-talep dengesi, arz fazlası yönünde gerçekleşince, dengeleme fiyatları da piyasa aktörlerinin beklentilerinin oldukça altında kaldı.


GİDİŞAT YARIN NETLEŞİR

Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde yarın (16 Aralık 2013) için oluşan gün öncesi fiyatları ortalaması, 197.92 TL/MWh ile bugünkü (15 Aralık 2013 Pazar) rakamın (198.04 TL/MWh) hemen altında kaldı.

Yarın oluşacak sistem marjinal fiyatlarının seyri, elektrik fiyatlarında geçen hafta yaşanan aşırı yükselişin yerini sükunete bırakıp bırakmadığını ortaya koyacak. Hava sıcaklıklarının yavaş da olsa yükseleceği yönündeki tahminler, dengesiz fiyatların yerini olağan rakamların alacağı beklentisini güçlendiriyor.

Elektrik piyasasında gün öncesi fiyatlar 12 Aralık 2013 tarihi için bazı saat dilimlerinde 440 TL ile en yüksek seviyesini görmüştü. Bir gün sonrasına ilişkin bu yüksek beklentiye rağmen, dengeleme ve uzlaştırma fiyatları 1100 TL/MWh ile bu seviyelerin üç katına yaklaşmıştı. 


Mehmet KARA

ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAYILDI

Önceki ve Sonraki Haberler