1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik fiyatlarında yüksek frekans!

Elektrik fiyatlarında yüksek frekans!

Enerji Günlüğü - Doğalgaz yetersizliği, gazla çalışan birçok santrali devre dışı bıraktı, eletrik fiyatları zirvelerde gezmeye devam ediyor. Bugün...

Elektrik fiyatlarında yüksek frekans!

Enerji Günlüğü - Doğalgaz yetersizliği, gazla çalışan birçok santrali devre dışı bıraktı, eletrik fiyatları zirvelerde gezmeye devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde dengeleme güç piyasasında oluşan elektrik (sistem marjinal) fiyatı 580 TL'yi buldu.   

Aşırı soğukların konutlarda doğalgaz talebini yükseltmesiyle, doğalgazla çalışan çok sayıda elektrik santrali devre dışı kaldı. Gazla çalışan santrallerden, fuel oil gibi alternatif yakıt kullanabilenler fuel oil'le üretime döndü.

Alternatif yakıt kullanamayanlar ise elektrik şebeke operatörü Türkiye Elektrik İletim AŞ'yey arıza-bakım bildiriminde bulunmaya başladı.

24 ADET BAKIM-ARIZA BİLDİRİMİ

Bugün saat 13:30 itibariyle, santrallerden gelen bugün tarihli arıza ve bakım bildirimi sayısı 23 olarak görünüyor. Bildirimde bulunan santrallerden bir kısmı yeniden üretime geçmiş olsa da bir kısmı halen üretimde değil. Arıza bildiren santraller arasında birkaç adet de doğalgazla çalışmadığı halde olağan arıza bildiriminde bulunan santral tipleri de var.

ELEKTRİK FİYATLARI ZİRVEDE

Elektrik üretiminde yaşanan bu durum, kışın da etkisiyle artan elektrik talebinin daha yüksek maliyetle çalışan santrallerden karşılanmasına yol açıyor. Bu nedenle serbest piyasada elektrik fiyatları, saat dilimlerine göre değişmekle birlikte 4-5 kata varan oranlarda artırmış durumda.

DENGESİZLİK HAKİM, FİYATLAR YÜKSEK

Gece yarısından itibaren devam eden elektrik fiyatlarındaki olağanüstülük, bugün sabah saatlerinde iyice belirginleşti. Dengeleme ve güç piyasasında bugünün ilk 9 saatlik dilimine ilişkin veriler ortaya çıktı. 9 saat diliminin hepsinde de enerji açığı görünüyor. Oluşan sistem marjinal fiyatları ise sabah saatlerine kadar 200 TL/MWh düzeyinde gezinirken, 08:00-09:00 aralığında 580 TL'ye yükseldi.  


Mehmet KARA

GÜN İÇİNDE ÇEŞİTLİ SAAT ARALIKLARINDA BAKIM-ARIZA BİLDİREN ŞİRKETLER

ATAER ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.

BOSEN

İZMİR DGKÇ SANTRALI

AGE DENİZLİ DOĞALGAZ KÇS

GEBZE DGKÇ SANTRALI

OMV Samsun Elektrik

Akçay HES

ENERJİSA BANDIRMA SANTRALI

HOPA TS

HOPA TS

ÇAYIRHAN TERMİK SANTRALI

ESENYURT DGKÇ SANTRALI

Önceki ve Sonraki Haberler