1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik kesintileri adilane uygulanacak

Elektrik kesintileri adilane uygulanacak

Enerji Günlüğü - Talep kontrolü amacıyla zorunlu hallerde yapılacak elektrik kesintileri taraflar arasında adil şekilde dağıtılacak. Kesintiler, mümkün...

Elektrik kesintileri adilane uygulanacak

Enerji Günlüğü - Talep kontrolü amacıyla zorunlu hallerde yapılacak elektrik kesintileri taraflar arasında adil şekilde dağıtılacak. Kesintiler, mümkün olması halinde önceden bildirilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) hazırladığı Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle dağıtım şirketlerine getirilen bazı önemli yükümlülükler de yer aldı.

İLETİŞİM ALTYAPISI KURULACAK

Yönetmeliğe göre dağıtım şirketleri, lisansları kapsamındaki dağıtım bölgesinde elektriğin dağıtım sistemine girişinden tüketim noktalarına iletilmesine kadar olan tüm aşamalarda, enerji akışının gerçek zamanlı olarak izlenmesi, sisteme ilişkin ihbarların alınması ve sonuçlandırılması ve koruyucu bakım onarım hizmetlerinin planlanması ile uygulanması konularında gerekli iletişim alt yapısını kurmakla yükümlü kılındı.

TALEP TAHMİNİ YAPMAK ZORUNDA

Kendi görev bölgesine ilişkin talep tahminlerini hazırlamakla da yükümlü kılınan dağıtım şirketleri, talep tahminleri doğrultusunda yatırım planını da hazırlamakla görevli olacak. Dağıtım sistemi yatırım planı, talep tahminleri esas alınmak suretiyle talebin karşılanması amacına uygun şekilde hazırlanacak.

VERİTABANI OLUŞTURULACAK

Dağıtım şirketi tarafından hazırlanarak Kurul tarafından onaylacak yatırım planı, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve ilgili tebliğleri çerçevesinde yürürlüğe konulan uygulama dönemi süresi için uygulanacak. Dağıtım şirketi, dağıtım bölgesindeki tüm tesis ve/veya teçhizatı gösteren bir veri tabanı oluşturacak ve yatırımlara ilişkin birim maliyetleri güncelleyerek bu veri tabanına kaydedecek. Bu bilgi ve belgeler talep edildiği takdirde, rapor halinde Kuruma sunulacak.

KULLANICILAR İZLENECEK

Dağıtım şirketi, kullanıcı faaliyetlerini ilgili mevzuata uygunluk açısından izleme hakkına sahip olacak. Yürütülen izleme sonucunda, kullanıcı faaliyetlerinde bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları hükümlerine aykırı bir durum tespit edilirse ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda kullanıcıya gerekli tedbirler uygulanacak.

ŞİKAYETLER VE ÇÖZÜMÜ

Dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesine ilişkin şikayetlerle ilgili bazı görevleri de var. Buna göre dağıtım şirketi, dağıtım sisteminin çeşitli noktalarında, hizmet kalitesine ilişkin izleme faaliyeti yürütecek. Periyodik ve/veya talebe bağlı olarak yürütülen izleme faaliyetlerine ilgili kullanıcıların temsilcileri de katılabilecek. İzleme faaliyeti kapsamında yapılan ölçüm ve testler sonucunda, bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarında yer alan teknik şart ve kriterlerin ihlal edilmiş olduğunun tespit edilmesi halinde, sonuçlar ve alınması gereken tedbirler hususunda ilgili kullanıcılar dağıtım şirketi tarafından yazılı olarak bilgilendirilecek.

ÖLÇÜM TEKRARININ MASRAFI TALEP SAHİBİNE

Taraflardan birinin izleme faaliyeti kapsamında yapılan ölçüm ve testlerin tekrarlanmasını talep etmesi halinde ölçüm ve testler tekrarlanacak. Tekrarlanan ölçüm ve testlere ilgili kullanıcıların temsilcileri katılabilecek. Tekrarlanan ölçüm ve testler sonucunda da, ihlal tespit edilirse kusurlu taraf bu durumun gecikmeksizin ortadan kaldırılmasından sorumlu olacak. Tekrarlanan ölçüm ve testlerin masrafları talep sahibi tarafından karşılanacak.

KULLANICI, AYKIRILIKLARI BİR AYDA GİDERECEK

İlgili kullanıcılar, kusurlu durumlarını, dağıtım şirketi tarafından yapılan yazılı bildirim tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde ortadan kaldıracak. Bu süre, dağıtım şirketi tarafından kusurun niteliğine bağlı olarak uzatılabilecek. Süresi içinde kusur giderilmezse ilgili kullanıcılara ait tesislerin dağıtım sistemiyle bağlantısı kesilecek.

KULLANICI BAĞLANTI GÜCÜNÜ AŞAMAYACAK

Elektrik şebekesi kullanıcısı, bağlantı anlaşmasında yer alan güç sınırını aşamayacak. Dağıtım şirketi; kullanıcının bağlantı noktasındaki aktif ve reaktif güçlerin, bağlantı anlaşmasında yer alan sınırlar içinde kalıp kalmadığını izleme hakkına sahip. Güç sınırlarını aşan kullanıcıya, dağıtım şirketi tarafından yaptırımlar uygulanacak. Kullanıcı; masrafları kendisine ait olmak kaydıyla güç ölçümünü tekrarlatabilir.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ADİL DAĞITILACAK

Sistem frekansını, yasal aralıkta tutmak için üretim kapasitesi yetersiz kalırsa TEİAŞ koordinasyonunda dağıtım şirketi tarafından talep kontrolü uygulamaları devreye sokulacak. Dağıtım şirketi, TEİAŞ ile yaptığı anlaşma çerçevesinde kendi talep kontrolünü yapabilecek. Talep, dağıtım şirketinin kabul etmesi halinde talep kesilmesine gerek kalmaksızın TEİAŞ tarafından sistem gerilimi düşürülerek de azaltılabilecek. Sistemin tamamında veya önemli bir kısmında arzın talebi karşılayamama durumunun devam etmesi halinde mevcut arz, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin dağıtım şirketi tarafından tüketiciler arasında paylaştırılacak. Bu paylaşım, tüketicilerin taleplerinin kesilmesini içeren bir program çerçevesinde TEİAŞ koordinasyonunda dönüşümlü olarak yapılacak.

ACİL DURUMDA KESİNTİLER UYGULANACAK

Sistemin tamamında veya önemli bir kısmında, arz talep dengesinin arz tarafında beklenmeyen bir eksiklik, iletim veya dağıtım kısıtları nedeniyle, daha yaygın olarak yük atılmasını veya sistemin kabul edilemez derecede düşük gerilim ve frekans seviyelerinde işletilmesini önlemek için el ile acil talep kontrolü uygulanacak. Bu talep kontrolü, TEİAŞ veya dağıtım şirketi tarafından önceden hazırlanan bir program dahilinde de uygulanabilecek.

FREKANS DÜŞERSE OTOMATİK KESİNTİ

Düşük frekans röleleri ile talebin otomatik olarak kesilmesi, kısa dönemli bir arz talep dengesizliğini ortadan kaldırmak için yapılabilecek. Sistem frekansının önceden belirlenen değerlere düşmesi durumunda talep, düşük frekans röleleri ile otomatik olarak kesilecek. Sistemdeki 49.0, 48.8, 48.6, 48.4 Hz olarak belirlenmiş frekans kademeleri için TEİAŞ eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin yıl içinde belli aralıklarla rotasyonla kesinti uygulayacak.

KESİNTİLER "MÜMKÜNSE" BİLDİRİLECEK

Kesinti yoluyla yapılacak talep kontrolünden etkilenmesi muhtemel taraflar, dağıtım şirketi tarafından bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarında yer alan usul ve esaslar çerçevesinde mümkün olduğu takdirde önceden haberdar edilecek. Kullanıcının talep kontrolü uygulamalarına ilişkin hak ve yükümlülükleri bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları kapsamında düzenlenir. 

ELEKTRİK DAĞITICILARI UZAKTAN ÖLÇÜM VE KONTROL SİSTEMİ KURACAK

Önceki ve Sonraki Haberler