1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik motorlarının çevre kriterleri yenilendi

Elektrik motorlarının çevre kriterleri yenilendi

Elektrik motorları ve değişken hız sürücülerinin çevreye duyarlı tasarım gereklilikleri yenilendi. 

Elektrik motorlarının çevre kriterleri yenilendi

Enerji Günlüğü - Elektrik motorları ve değişken hız sürücülerinin çevreye duyarlı tasarım gereklilikleri yenilendi. 

Elektrik Motorlarının ve Değişken Hız Sürücülerinin Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekliliklerine Dair Tebliğ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlandı. 

Tebliğin Tebliğ kapsamındaki parametrelerle ilgili testleri algılamaya veya test sonuçlarını değiştirmeye yarayan herhangi bir ürünün piyasaya arz edilemeyeceğini bildiren maddesi Tebliğ’in yayımı itibarıyla yürürlük kazandı. Tebliğ’in diğer hükümleri ise 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Tebliğ, Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik, başka ürünlere takılı olanların da dahil olduğu elektrik motorlarının ve değişken hız sürücülerinin piyasaya arz edilmesi ve hizmete sunulması ile ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekliliklerini belirlemeyi amaçlıyor. 

Elektrikli araçların çekişi için tasarlanmış motorlar ve nükleer tesislerin güvenliğini sağlayacak şekilde özel olarak nitelendirilen değişken hız sürücüleri ile nükleer tesislerin güvenliğini sağlamak için sınıflandırılan özel motorlar da dahil olmak üzere farklı niteliklere sahip çok sayıda motor türü ve değişken hız sürücülerinin çevreye duyarlı tasarım gereklilikleri Tebliğ kapsamında tanımlandı. 

Tebliğ’e göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından kurulan danışma kurulu toplantılarını takip ederek ve gelişen teknolojiye bağlı olarak gereklilikleri revize edebilecek. 

Yayımlanan tebliğ, 07 Şubat 2012 tarihli Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ’i de yürürlükten kaldırdı. 

Önceki ve Sonraki Haberler