1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik Mühendisleri Odası 61 yaşında...

Elektrik Mühendisleri Odası 61 yaşında...

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 61 yaşına bastı.Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, "EMO olarak, kuruluşumuzun...

Elektrik Mühendisleri Odası 61 yaşında...

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 61 yaşına bastı.

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, "EMO olarak, kuruluşumuzun 61. yılını, mesleki mücadelenin ülkemizin içinde bulunduğu gerçeklerden kopuk yürütülemeyeceği bilinci içinde kutluyoruz" denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

"Teknolojik gelişmenin sağlanabilmesi ve insanlığın hizmetine sunulabilmesi için öncelikle "özgür, demokratik ve barış içinde bir toplumda yaşama ihtiyacı" bulunmaktadır. Ne yazık ki bilimsel düşüncenin yok sayılarak, geri yapılanmaların ortaya çıkarıldığı; düşünce ve fikir özgürlüğünün, haber alma hakkının yok edilmek istendiği ülkemizde, rant hırsıyla kamu yararının yok sayıldığı bir dönem yaşıyoruz.

Hem mesleki alanlarımızda hizmet üreten meslektaşlarımızın, hem de bu hizmetlerden yararlanan kamunun ortak yararının "bilim ve aklın egemenliğinden" geçtiğini biliyoruz. Ülkemizin getirildiği noktada bu temeli anımsatmak zorunda kalmaktan derin üzüntü duyuyoruz.

Mesleki alanlarımız rant odaklı yaklaşımlara teslim edilirken, bu alanlarda yüksek ücretlerle "sözde bilimsel" sempozyumlar düzenlenmekte ve bu etkinlikler iktidarın taltifine muhatap olmaktadır. EMO ise üyelerinden aldığı güçle, mesleki alanlarında kamunun katılımına açık, ücretsiz bilimsel etkinlikler düzenlemekte; iktidarın ya da belli lobilerin değil, bilimsel aklın sesi olmaya çalışmaktadır. Enerjiden elektromanyetik alanlara, iletişim teknolojilerinden mühendislik eğitimine, elektrikli ulaşım sistemlerinden asansöre, yangından parlayıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili güvenlik sorunlarına varıncaya kadar teknik olarak görülen ancak günlük yaşamımızda herhangi bir sorunla birlikte can yakıcı şekilde varlığını hissettiren alanlarımızda kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Mesleki alanlarımızdaki sorunlara bilimsel aklın yön göstericiliğinde çözümler ürettiğimiz bu etkinliklerde, meslektaşlarımızın, akademisyenlerin ile sanayicilerin fikir alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz.

Bugüne kadar mesleki alanlarımızla ilgili kamu yararına aykırı düzenlemelere ve uygulamalara karşı hem hukuki hem de demokratik platformlarda gerekli uyarıları yapıp, itirazlarda bulunduk. Mesleki alanlarımız mühendislerimizin ve tüm çalışanların iş güvenliği dahi yok sayılarak, düşük ücret politikasıyla yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu yaklaşımın açık sonucu yaşanan yangın, asansör kazaları gibi göz göre göre gelen ölümler, iş kazalarına kurban giden insanlarımız, sık sık kesilen elektriklerle arızalanan ve haklarını arayamayan elektrik kullanıcıları; mühendislik hizmetlerinin ücretleri düşürülürken bu hizmetleri alan kullanıcıların kabaran faturaları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde mühendislik mesleğinin gelişimi ve bilimin kamu yararına kullanılmasında öncülük yapan EMO, önümüzdeki yıllarda da TMMOB ve bağlı odaları ile birlikte kamu yararını temel alarak bilimsel özgürlüğü rehber edinen bir anlayış içerisinde, onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna devam edecektir. Meslek, meslektaş ve ülke sorunlarının çözümünün barış, özgürlük ve demokrasi uğruna mücadeleden geçtiği bilinci ile her zaman bu uğurdaki mücadelenin içinde yer alacaktır." 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler