1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik özelleştirmeleri hazineyi dolduruyor

Elektrik özelleştirmeleri hazineyi dolduruyor

Enerji Günlüğü - Enerji özelleştirmelerinden sağlanan gelir Türkiye'nin kaynak ihtiyacının karşılanması açısından ciddi bir gelir kalemi oluşturdu. Özelleştirilen...

Elektrik özelleştirmeleri hazineyi dolduruyor

Enerji Günlüğü - Enerji özelleştirmelerinden sağlanan gelir Türkiye'nin kaynak ihtiyacının karşılanması açısından ciddi bir gelir kalemi oluşturdu. 

Özelleştirilen 18 elektrik dağıtım şirketinden 13'ünün özel sektöre devri tamamlandı. Sabah'ın haberine göre, devir sürecinde olan 5 şirketle birlikte elektrik dağıtım ihalelerinden elde edilecek toplam gelir 12,7 milyar dolara çıkacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de 21 elektrik dağıtım bölgesinden 16'sı özel sektör tarafından işletiliyor. Bunlardan Kayseri, Aydın-Denizli-Muğla ve Adıyaman-Kahramanmaraş bölgelerinde Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında özel sektörce elektrik dağıtım hizmeti sunuluyor.

İdare tarafından özelleştirilmesi öngörülen 18 dağıtım şirketinden 13'ünün (Başkent, Sakarya, Meram, Osmangazi, Çoruh, Çamlıbel, Fırat, Yeşilırmak, Uludağ, Trakya, Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.) özel sektöre devri tamamlandı.

ÖİB, SON 5 BÖLGENİN DEVRİNE HAZIRLANIYOR

İhalesi yapılan 5 dağıtım şirketine ilişkin süreç ise devam ediyor. Aras, İstanbul Anadolu Yakası, Dicle, Toroslar ve Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ hisselerinin de önümüzdeki günlerde devrinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Devri tamamlanan 13 dağıtım şirketinden elde edilen gelir 9,1 milyar dolara karşılık geliyor. Devri gerçekleştirilecek 5 dağıtım şirketinden ise 3,6 milyar dolar gelir sağlanacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin devir sürecinin tümüyle tamamlanmasıyla toplam özelleştirme geliri 12,7 milyar dolara çıkacak.

İdarenin 18 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesine ilişkin çalışmasını sonuçlandırmasıyla yaklaşık 30 milyon abone özel sektörden hizmet alacak.

Önceki ve Sonraki Haberler