1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik piyasasındaki doğalgaz basıncı artıyor

Elektrik piyasasındaki doğalgaz basıncı artıyor

Enerji Günlüğü - EPDK, BOTAŞ’ın yakıt kısıtı uyguladığı gaz santrallerine toptancılarla anlaşabilmeleri için tanıdığı 11 günlük ek süreyi...

Elektrik piyasasındaki doğalgaz basıncı artıyor

Enerji Günlüğü - EPDK, BOTAŞ’ın yakıt kısıtı uyguladığı gaz santrallerine toptancılarla anlaşabilmeleri için tanıdığı 11 günlük ek süreyi 1 hafta daha uzattı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul) 2018 Gaz Yılı’na ilişkin alıcı ve satıcılar arasındaki tedarik sözleşmelerinin tamamlanması için verilen süreyi ikinci kez uzattı. EPDK, 30 Kasım 2017 tarihinde Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar’ın (ŞİD), “Gaz yılı öncesinde sisteme giriş başvuru şartları” başlıklı F bölümünde yer alan “Gaz Yılı öncesinde sisteme giriş için kapasite rezervasyon talebinde bulunacaklar, bu taleplerini 15 Kasım (dahil) - 30 Kasım (dahil) tarihleri arasında Taşıyıcı’ya sunacak olup, bu başvurular yeni Gaz Yılı dönemini kapsamak üzere 1 yıl süreli STS imzalanması ile sonuçlandırılır. …” şeklindeki kararda yer alan ’30 Kasım (dahil)’ tarihinin 2018 gaz yılına mahsus olmak üzere ’11 Aralık 2017 (dahil)’ olarak değiştirilmesini kararlaştırmıştı. 

BOTAŞ’ın “gaz ihtiyacının yüzde 40’ını ben veririm, kalanı özel sektörden tedarik et” dediği santraller, özel sektör gaz tedarikçileriyle anlaşamayınca, 7 Aralık 2017 tarihli toplantısında konuyu bir kez daha ele alan EPDK, tarafların anlaşabilmelerini temin etmek amacıyla “11 Aralık (dahil) 2017” tarihinin “18 Aralık (dahil) 2017” olarak değiştirilmesini kararlaştırdı.  

Enerjide doğalgaz sıkışması

 

Elektrik üretimi gazına yüzde 8 zam!

SÖZLEŞME İÇİN 7 YERİNE 4 GÜN SÜRE

Kurul’un karara yaptığı ilave hükümlerle, kapasite rezervasyonu talebi başvuruları tümüyle kabul edilen başvuru sahipleri 2018 gaz yılına mahsus olmak üzere sistem taşıma sözleşmesini dört gün içinde imzalamakla yükümlü kılındı. Normalde bu süre 7 gün olarak uygulanıyordu. 

ATIL KAPASİTE DUYURU TARİHİ DE ÖTELENDİ

EPDK, gaz yılı rezervasyon taleplerinin karşılanıp tescil edilmesinden sonra rezerve edilen ve atlı kapasitenin açıklanma tarihini de öteledi. Daha önce gaz yılı öncesindeki Aralık ayının 15’inci günü olarak uygulanan bu tarih, 2018 gaz yılına mahsus olmak üzere 26 Aralık 2017 olarak değiştirildi. 

ATIL KAPASİTE TAHSİSİ 28 ARALIK’TA

EPDK, başvuru, rezervasyon ve bunların duyurulmasına ilişkin tüm tarihleri öteleyince, atıl kapasite başvurularının sonuçlandırılması için belirlenen son tarihi de, 2018 gaz yılına mahsus olmak üzere 28 Aralık 2017 şeklinde düzenledi. 

Mehmet KARA

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler