1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik santrali sahasına lisanssız tesis kurmak mümkün

Elektrik santrali sahasına lisanssız tesis kurmak mümkün

Lisanslı elektrik üretim santrali sahasında lisanssız tesis başvurularına izin veren düzenleme yürürlüğe girdi.

Elektrik santrali sahasına lisanssız tesis kurmak mümkün

Enerji Günlüğü - Lisanslı elektrik üretim santrali sahasında lisanssız tesis başvurularına izin veren düzenleme yürürlüğe girdi. 

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik düzenlemesine göre önlisans sahasına veya üretim lisansı başvurusuna konu üretim tesisi sahası için lisanssız üretim başvurusu yapılabilecek. 

Ancak lisanslı üretim tesisleri ile aynı tesis sahasında yer alacak ve aynı ölçüm noktasından bağlanacak şekilde lisanssız elektrik üretim tesisi kurulması halinde; ilgili üretim tesislerine ilişkin bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarının veriş yönlü sıfır olması zorunlu olacak. 

Bu hüküm kapsamında yer alan üretim tesislerinden şebekeye herhangi bir enerji akışı olması halinde ise bu enerji, ilgili mevzuat kapsamında herhangi bir uzlaştırmaya ve mahsuplaşmaya konu edilmeyecek. Sisteme bu şekilde verilen enerji de Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak. 

FARKLI GTŞ KAPSAMINDAKİ TESİSLERDE MAHSUPLAŞMA TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Yeni düzenlemeye göre, lisanssız üretim tesislerinde tek bir kabul işlemi söz konusu olacak. Bu konuda kurulu güç artışı talebinde bulunan tesisler için istisna uygulanacak. 

Üretim tesislerinin farklı görevli tedarik şirketi (GTŞ) bölgesi sınırları içinde olmasına yönelik mahsuplaşma işlemleri, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanacak. Bu kapsamdaki işletmede olan üretim tesisleri tarafından şebekeye enerji verilmesi halinde şebekeye verilen enerji, görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olarak kabul edilecek ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacak. 

Bu kapsamda sisteme verilen enerji, YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak ve YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınan enerji miktarı için oluşacak sistem kullanım bedeli, ilgili şebeke işletmecileri tarafından EPİAŞ’a bildirilecek. Görevli tedarik şirketi aracılığıyla ilgili şebeke işletmecisine ödenen ve YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınan enerji için lisanssız üretim tesisi sahibi kişilere herhangi bir fatura tebliğ edilmeyecek.

60 GÜN İÇİNDE BAŞVURANLAR KURULU GÜÇ DÜŞÜREBİLECEK

Yönetmeliğe “Kurulu güç düşürme işlemleri” başlığıyla eklenen Geçici 8’inci Madde ise kurulu güç düşürme işlemiyle ilgili koşul ve kısıtları bildiriyor. Buna göre mahsuplaşma kurallarına tabi kişilerce bugünden itibaren 60 gün içerisinde başvuruda bulunulması halinde, henüz kabulü yapılmayan üretim tesisinde bir defaya mahsus olmak üzere, bağlantı anlaşmasına çağrı mektubunda ve bağlantı anlaşmasında yer alan kurulu güçten yüzde 10’un üzerinde eksiltme yapılabilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler