1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik santrallerinde en düşük YADF tutarı uygulanacak

Elektrik santrallerinde en düşük YADF tutarı uygulanacak

Yerli aksam desteği alacak olan tesislerde, Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) belirlenirken farklı teknoloji kullanan üniteler arasındaki en düşük YADF tutarı dikkate alınacak.

Elektrik santrallerinde en düşük YADF tutarı uygulanacak

Enerji Günlüğü - Yerli aksam desteği alacak olan tesislerde, Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) belirlenirken farklı teknoloji kullanan üniteler arasındaki en düşük YADF tutarı dikkate alınacak.

Yerli Aksam Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik düzenlemesi uyarınca; yerli aksam desteği alacak olan tesislerde, Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) belirlenirken farklı teknoloji kullanan üniteler arasındaki en düşük YADF tutarı dikkate alınacak. 

Değişiklik düzenlemesiyle beraber YADF, aynı aksamlar/bütünleştirici parçalar dikkate alınarak tüm üniteler için ayrı ayrı hesaplanacak. İşletmeye girecek tüm ünitelerde YADF’nin aynı olmaması durumunda, elektrik üretim tesisinin YADF’si, aynı aksamlar/bütünleştirici parçalar için en düşük olan ünite üzerinden hesaplanacak. 

Ancak, 28 Şubat 2019 tarihi itibarıyla kurulu güç artış talepleri EPDK tarafından uygun bulunan ve bu kapsamda lisans tadilleri gerçekleştirilen elektrik üretim tesislerindeki YADF’den faydalanmayacak kapasite artışına ait ünitelerin aksam/bütünleştirici parçalarında yerlilik şartı aranmayacak. Aynı tesiste birden fazla teknoloji kullanılması durumunda ise, elektrik üretim tesisinin YADF’si en düşük olan ünite üzerinden hesaplanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler