1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tarifesine yüzde 8 zam bekleniyor

Elektrik tarifesine yüzde 8 zam bekleniyor

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyat tarifelerine yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 8 bir zam yapılması bekleniyor. Enerji Günlüğü’nün...

Elektrik tarifesine yüzde 8 zam bekleniyor

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyat tarifelerine yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 8 bir zam yapılması bekleniyor. 

Enerji Günlüğü’nün düzenlediği anketin sonuçları, sektörde elektrik fiyatlarına yönelik artış beklentisini ortaya koydu. Enerji Günlüğü’nün Twitter hesabı ile Facebook Grubu ve Sayfası üzerinden gerçekleştirilen ankete katılanların ağırlıklı bir çoğunluğu yılbaşında elektrik fiyat tarifelerinde artış bekliyor. Twitter üzerinden ankete katılanların yüzde 90’ı, Facebook üzerinden katılanların ise tamamı, elektrik fiyat tarifelerinin zamlanacağına inanıyor. 

“Elektrik fiyat tarifeleri 1 Ocak 2018’de ne olur” sorusuna Twitter anketine cevap verenlerin dağılımı: 

Değişmez: %10

Yüzde 6-8 artar: %34

Yüzde 8-10 artar: %28

Yüzde 10’dan fazla artar: %28

“Elektrik fiyat tarifeleri 1 Ocak 2018’de ne olur” sorusuna Facebook üzerinden katılanların tamamı zam yapılacağı yönünde görüş beyan etti. Katılımcıların yüzde 66’sına yakını bu artışın yüzde 10’dan fazla olacağı görüşünde. Yüzde 20’ye yakın bir katılımcı grubu, elektrik zammının yüzde 8-10 aralığında zam yapılacağını düşünüyor. Malan kısım ise elektrik fiyat tarifelerinde yüzde 6-8 aralığında bir artış bekliyor.  

Facebook ve Twitter kullanıcılarının yaklaşımları bir arada değerlendirildiğinde, Enerji Günlüğü anketine katılanlar arasında zam oranı tahmini yüzde 6-10 aralığında toplanıyor. Bu yüzden tarifelerdeki artış beklentisini, bunun ortası olan yüzde 8 olarak belirtmekte bir sakınca yok.    

Elektrik fiyat tarifeleri her üç ayda bir Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirleniyor. Tarifede hangi kalemin yüzde kaç paya sahip olduğu eskiden faturalara yansıtılırken, geçtiğimiz yıldan bu yana bu uygulama kalktı ve tüketici hangi kaleme ne kadarlık bir ödeme yaptığını ayrıntılarıyla göremez hale geldi. 

Elektrik faturalarında TRT payı, dağıtım, kayıp kaçak bedeli, EPDK payı gibi alt kalemler bulunuyor. Daha önce faturalarda gösterilen bazı kalemler, dağıtım bedeli adı altında toplanmış durumda.  

Enerji Günlüğü

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler