1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tavan fiyatı yüzde 48 arttı: 1078 TL/MWh

Elektrik tavan fiyatı yüzde 48 arttı: 1078 TL/MWh

Enerji borsasında spot elektrik fiyatına uygulanan tavan fiyat, 728 TL’den, 1078 liraya yükseltildi. Yüksek maliyet nedeniyle çalışamayan kimi santraller devreye girebilecek.

Elektrik tavan fiyatı yüzde 48 arttı: 1078 TL/MWh

Enerji Günlüğü - Enerji borsasında spot elektrik fiyatına uygulanan tavan fiyat, 728 TL’den, 1078 liraya yükseltildi. 

Enerji krizi, Türkiye enerji borsası üzerinde de etkisini gösteriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul), Enerji Borsası’nda uygulanan tavan fiyatı belirlenmesinde kullanılan formülü güncelledi. Buna göre daha önce, “iki ay öncesinden başlamak üzere, son 12 aylık ortalamanın iki katı” olarak uygulanan tavan fiyat, bundan böyle “son iki aydan başlamak üzere son 12 aydaki ortalama fiyatın üç katı” şeklinde uygulanacak. 

TAVAN 1.5 KATINA ÇIKTI 

Yeni düzenlemeyle birlikte, Ekim 2021 dönemi için 728 TL olarak hesaplanan spot elektrik piyasası tavan fiyatı, 1078 TL seviyesine yükselmiş oldu. Böylece tavan fiyat, Ekim 2021 için daha önce hesaplanan tutarın yüzde 48 üzerinde uygulanacak. Bundan sonraki aylarda uygulanacak tavan fiyatlar da yeni formülle belirlenip açıklanacak. 

KÖMÜR VE GAZ SANTRALLERİ

EPDK’nın spot elektrik piyasasındaki tavan fiyat belirleme formülünü değiştirip, fiilen tavanı yukarı çekmesi, girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle devre dışı kalan ya da kalmak üzere olan bazı termik santrallerin üretim yapmasının önünü açtı. Söz konusu santrallerden bir bölümü, kilovatsaat başına üretim maliyetlerinin, önceki formülle belirlenmiş tavan fiyatların üzerine çıktığı gerekçesiyle çalışmıyor ya da çalıştırılmıyordu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler