1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik üretiminde güneş ve rüzgar rekora imza attı

Elektrik üretiminde güneş ve rüzgar rekora imza attı

Elektrik kurulu gücündeki artış, üretimde rekorları da beraberinde getirdi. Temmuz ayında Türkiye’de 28 milyar 491 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.

Elektrik üretiminde güneş ve rüzgar rekora imza attı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de Temmuz ayında 28 milyar 491 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Aynı ay içinde güneşten üretilen elektrik miktarı 2 milyar 7 milyon kilovatsaat ile rekor seviyeyi kaydetti.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün artmasıyla toplamda 28 milyar 491 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşti. Üretimde dikkat çeken nokta ise güneş ve rüzgardan geldi. Söz konusu ay içinde güneşten üretilen elektrik enerjisi miktarı 2 milyar 7 milyon kilovatsaat ile rekor kırdı. Türkiye tarihinde ilk kez güneşten elektrik üretiminde 2 milyar kilovatsaat barajı aşıldı.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÜNEŞ VE RÜZGARIN PAYI İLK KEZ %20’Yİ AŞTI

Elektrik enerjisi üretiminde bir rekor da rüzgardan geldi. Temmuz ayında rüzgardan üretilen elektrik enerjisi miktarı 4 milyar 237 milyon kilovatsaat ile rekor kırdı. Rüzgardan elektrik üretiminde de ilk kez 4 milyar kilovatsaat barajı aşıldı. Böylece Temmuz ayında rüzgar ve güneşten üretilen toplam elektrik enerjisi, toplam üretilen miktarın % 21,6'sını karşılayarak rekora imza attı. Böylece Türkiye’de toplam enerji üretiminde ilk kez güneş ve rüzgardan üretilen elektriğin payı %20 seviyesini aştı.

“TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE SINIF ATLADI”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığını azaltmak için atılan adımların meyvesini toplamaya başladıklarını vurguladı. Hem karada hem de denizde hidrokarbon aramak kadar yenilenebilir enerji yatırımlarının da önemli olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Artık Türkiye yenilenebilir enerji alanında dünyada örnek gösterilen ülkelerden biri oldu. Özellikle güneş ve rüzgarda uyguladığımız YEKA yarışmaları modeliyle Türkiye yenilenebilir enerjide sınıf atladı” dedi.

“SADECE YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETMİYORUZ, TEKNOLOJİSİNİ DE SATIYORUZ”

Türkiye'nin sadece yenilenebilir enerji üretiminde değil teknolojisinde de öncü olduğunu dile getiren Dönmez, "Biz sadece yenilenebilir enerji üretmiyoruz, dünyaya bunun teknolojisini de satıyoruz. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'inciyiz. Hedefimiz bu listelerde daha üst sıralara çıkmak" dedi.

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların önemine vurgu yapan Bakan Dönmez, “Ülkemizdeki güneş ve rüzgar potansiyelinin farkındayız. Temmuz ayında gelen rekorların hiç şüphesiz devamı da gelecektir. Yenilenebilir enerji alanında yapılan her yatırım hem çevreye hem doğaya hem de Türkiye'ye yapılan yatırım demektir" diye konuştu.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler