1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik üretimindeki artışın yüzde 88’i yenilenebilirden karşılanacak

Elektrik üretimindeki artışın yüzde 88’i yenilenebilirden karşılanacak

2025 yılına kadar elektrik üretimindeki artışın %88'i yenilenebilir enerjiden karşılanacak, fosil yakıtlar için ise bu oran sadece %1’de kalacak.

Elektrik üretimindeki artışın yüzde 88’i yenilenebilirden karşılanacak

Enerji Günlüğü - AB'nin Rusya'dan ithal ettiği gazın yaklaşık %75'ini şimdiden ikame ettiği, küresel gaz talebinin ise ilk kez durağanlaştığı kaydediliyor.

Zero Carbon Analytics tarafından yayınlanan yeni analiz, Rusya’nın farkında olmadan enerji dönüşümünü hızlandırarak, dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarını fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını düşük maliyetli yenilenebilir enerji kaynakları lehine azaltmaya teşvik ettiğini ortaya koyuyor. Analiz, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'dan ithal ettiği gazın yaklaşık %75'ini şimdiden ikame ettiğini, küresel gaz talebinin ise ilk kez durağanlaştığını gösteriyor. Talebin on yılın sonunda zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yine, AB'de gaz talebi 2022'nin ilk dokuz ayında %10 düştü ve AB'nin uzun vadeli iklim taahhütlerini yerine getirmesi halinde 2030 yılına kadar %43 oranında düşmesi bekleniyor. 

YENİLENEBİLİRDE MALİYET TASARRUFU GAZDAN İKİ KAT FAZLA

Transition Zero'ya göre, gaza kıyasla yenilenebilir enerji ve depolama sistemlerinin sunduğu maliyet tasarrufunun Rusya'nın işgali sırasında iki katına çıktığı düşünüldüğünde, yenilenebilir enerjinin son derece hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanması şaşırtıcı değil. Dünya önümüzdeki beş yıl içinde son 20 yıldaki kadar yenilenebilir enerji üretecek; yani 2025 yılına kadar elektrik üretimindeki artışın %88'i yenilenebilir enerjiden karşılanacak, fosil yakıtlar için ise bu oran sadece %1’de kalacak.

GAZA YATIRIM YAPAN HÜKÜMETLER VAR

Fosil yakıtların terk edilmesi yönündeki açık argümanlara rağmen, bazı hükümetler halen daha fazla gaz altyapısı inşa ediyor. IEEFA'nın Küresel LNG Görünümü'ne göre, 2025-27 yıllarında devreye girecek olan yeni LNG projeleri dalgası, iklim hedeflerini raydan çıkaracak ve varlıkların ömürlerinin bitiminden çok önce karaya oturmasına yol açacak bir arz-talep uyumsuzluğunu tetikleyecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler