1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik ve doğalgazda Ar-Ge projelerine esneklik

Elektrik ve doğalgazda Ar-Ge projelerine esneklik

Enerji Günlüğü -Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin Ar-Ge proje başvuruları daha önce aynı içerikte kabul edilmiş bir proje bulunması halinde...

Elektrik ve doğalgazda Ar-Ge projelerine esneklik

Enerji Günlüğü -Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin Ar-Ge proje başvuruları daha önce aynı içerikte kabul edilmiş bir proje bulunması halinde reddedilebilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yayımladığı17/06/2015 tarihli kararına göre,elektrik dağıtım şirketleri ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimleri içerisinde yer alan Ar-Ge giderlerine ilişkin bütçenin kullanılması ve bu amaçla geliştirilen Ar-Ge projelerine ilişkin başvuru, onay ve izleme ile proje giderlerinin kapsamında bazı değişiklikler yapıldı.

Buna göre, daha önce aynı içerikte kabul edilmiş bir proje ile ilgili sunulan yeni projeler kesin olarak reddedilirken, yapılan değişiklikle bu duruma esneklik getirildi. Ayrıca, Aynı başvuru döneminde aynı mahiyette birden fazla proje başvurusu olması durumunda söz konusu şirketlerden ortak proje geliştirmeleri istenmesi şartı da 'istenir' ifadesi 'istenebilir' ifadesiyle değiştirilerek esnetildi.

Değişiklik ile 28/05/2014 tarihli ve 5036 sayılı Kurul Kararı’nın2 inci maddesinin 5 inci fıkrası şu şekilde oldu;

"Aynı mahiyette daha önce kabul edilmiş bir proje bulunması halinde yeni proje başvurusu reddedilebilir. Aynı başvuru döneminde aynı mahiyette birden fazla proje başvurusu olması durumunda söz konusu şirketlerden ortak proje geliştirmeleri istenebilir, bildirilmesine rağmen şirketlerin ortak proje geliştirmemesi halinde Komisyon tarafından belirlenen başvuru onaylanıp, diğerleri reddedilebilir. Bu kapsamda aynı mahiyette olduğu değerlendirilen projelerin süreçleri veya sonuçları itibari ile bölgeye özgü farklılıkların veya faydalarının olabileceği değerlendirilmesi halinde ayrı ayrı olarak da onaylanabilir."

İŞLETME FAALİYET KAPSAMINDA OLAN PROJELERE RED

Yine yapılan değişiklik ile daha önce sadece yatırım niteliği taşıyan projeler Ar-Ge projesi olarak kabul edilmezken artık işletme faaliyetleri kapsamında yer alan projeler de Ar-Ge projesi olarak kabul edilmeyecek.

EKLENEN YENİ FIKRALAR

Ayrıca değişiklik ile 2. maddeye eklenen yeni 9.10, 11 ve 12. fıkralar şöyle:

(9) Ar-Ge projesinin uygulama aşamasında Ar-Ge Komisyonunca durdurularak iptal edilmesi halinde yapılan harcamaların tamamı Ar-Ge bütçesinden karşılanır. Projenin şirket tarafından uygulama aşamasında sonlandırılmak istenmesi halinde gerekçenin Ar-Ge Komisyonunca uygun görülmesi halinde yapılan harcamaların tamamı Ar-Ge bütçesinden aksi takdirde 1. maddenin 4. fıkrası kapsamındaki harcamalardan değerlendirilir.

(10) Başvuru dönemi içerisinde yapılmış olan Ar-Ge proje başvurularının Komisyon değerlendirmelerinde şirketlerden başvurularının kısmen veya tamamen revize edilmesi talep edilebilir. Bu talebe istinaden şirketin belirtilen şekilde başvurusunu revize etmemesi halinde başvuru reddedilir. Şirketin talep uyarınca başvurusunu revize etmesi sonucunda Komisyon başvuruyu tekrar değerlendirebilir. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar Komisyonun karar alması gereken süreyi uzatmaz.

(11) Ar-Ge projeleri başvurularının Komisyona ulaşmasından başvuruların karara bağlanmasına kadar aradaki süreçte başvuru formunda belirtilen elektronik posta adresi vasıtası ile bu maddede yer alan talepler şirketlere iletilebilir. Elektronik posta yolu ile yazışmaların yapılması halinde, yapılan yazışmalar ile Komisyon Kararları birlikte muhafaza edilir.

(12) Komisyon reddettiği her proje için başvuru sahibine, reddetme gerekçesini bu karar ve uygulanmasına (proje kapsam, amaç, kullanılması planlanan teknoloji, çıktılar, maliyet vb.) göre geri bildirimde bulunur.

MEVZUATA UYMAYAN DURUMLAR BİR AY İÇİNDE BİLDİRİLECEK

Ar-Ge projeleri kapsamında kanunlar ve mevzuata uymayan herhangi bir uygulamaya gidilemez. Uygulama aşamasında oluşabilecek veya oluşması beklenen; mevzuata uymayan uygulamaların bulunması veya görülmesi halinde proje başvuru aşamasında ise reddedilecek, kabul edilmiş ise sonlandırılarak bu durum rapor haline getirilerek Ar-Ge Komisyonuna 30 gün içerisinde bildirilecek.

Ar-Ge projeleri kapsamında kanunlar ve mevzuatın farklı yorumlanması veya değiştirilmesine dönük uygulamaların araştırılması planlanıyor ise bu konu hakkında ilgili kurum veya kuruluşlardan uygun görüş alınacak. Bu durumun kabul edilmiş bir proje çalışmaları kapsamında oluşması halinde uygun görüşün alınmasına kadar çalışmalar durdurulacak, uygun görüşün 60 gün içerisinde alınamaması halinde proje ise sonlandırılarak bu durum rapor haline getirilerek Ar-Ge Komisyonuna 30 gün içerisinde bildirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler