1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik zamlandı, faturalar sadeleşti

Elektrik zamlandı, faturalar sadeleşti

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyat tarifeleri yılbaşından itibaren yüzde 7'ye yakın zamlanırken, faturalardaki dağıtım, kayıp/kaçak, perakende satış...

Elektrik zamlandı, faturalar sadeleşti

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyat tarifeleri yılbaşından itibaren yüzde 7'ye yakın zamlanırken, faturalardaki dağıtım, kayıp/kaçak, perakende satış ve iletim bedelleri tek bir kalem altında birleştirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK - Kurul) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanacak elektrik fiyat tarifelerini açıkladı.

Ancak hangi abone grubu için elektrik fiyatının ne olduğunu anlamak için yeni tarifelerle eskilerini karşılaştırmak neredeyse imkansız halde. Çünkü birincisi, bugüne kadar faturalarda da gösterilen dört kalem birleştirilerek tek bir kaleme dönüştürülmüş durumda.

31 Aralık 2015 tarihine kadarki uygulamada kayıp/kaçak bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli ve iletim bedeli ayrı ayrı gösteriliyordu. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni tarife tablolarında ise bu kalemler Dağıtım Bedeli adı altında toplanmış. Yani bundan böyle elektrik faturalarında kayıp kaçak, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmet bedellerinin payının ne olduğunu görmek mümkün olmayacak. Aboneler bunların hepsini Dağıtım Bedeli olarak okuyacak.

FATURALAR YÜZDE 7 KABARACAK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya'nın yaptığı hesaplamalara göre, elektriğini alçak gerilim şebeke üzerinden görevli tedarik şirketlerinden alan abonelere uygulanan tarifeler; meskenlerde yüzde 6.88 , ticarethanelerde yüzde 6.90, sanayide yüzde 6.73, tarımsal sulamada ise yüzde 7.48 arttırılmış durumda. Orta gerilimden elektrik alan sanayi abonelerinde ise tarife artışı yüzde 4.69 olarak hesaplandı.

Aslında sokaktaki vatandaşın anlayabileceği tarzda, elektrik fiyatı şu fiyattan şu fiyata geldi denilebilecek sabit bir fiyat rakamı ifade etmek de güç. O yüzden her tüketici sadece, aynı tüketim miktarıyla elektrik faturasının bir öncekine göre ne kadar artacağını tarife artış oranlarına bakarak tahmin etmeye çalışabilir.

Mehmet KARA

...

Önceki ve Sonraki Haberler