1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli araç pazarında hammadde sıkıntısı yaşanabilir

Elektrikli araç pazarında hammadde sıkıntısı yaşanabilir

Elektrikli araç endüstrisinin bataryaların hammaddesi lityum üreticilerine daha iyi ödeme yapmaması halinde on yıl sonra arz sıkıntısı yaşayacağı kaydedildi.

Elektrikli araç pazarında hammadde sıkıntısı yaşanabilir

Enerji Günlüğü - Elektrikli araç endüstrisinin bataryaların hammaddesi lityum üreticilerine daha iyi ödeme yapmaması halinde on yıl sonra arz sıkıntısı yaşayacağı kaydedildi.

Hızla gelişen elektrikli araç (EV) pazarı Covid-19 salgını nedeniyle hız kesti. EV bataryalarının hammaddesi olan lityum arzı bu yıl yüzde 10 azaldı ve üretici şirketler genişleme projelerini ertelediler. Bu durumu daha az ödeme fırsatı olarak gören EV endüstrisi ise bir yandan lityum üreticilerini tedarik anlaşmalarını yeniden müzakere etmeye zorlarken, diğer yandan da bu on yılın sonunda daha yüksek üretim talep ettiler. 

Bu çelişkili duruşu "vudu (Afrika büyüsü) ekonomisi” olarak adlandıran Amerikalı lityum üreticisi Livent Corp şirketinin CEO’su Paul Graves Reuters’a yaptığı açıklamada, elektrikli araç endüstrisine, yatırımı teşvik etmek ve batarya hammaddesinin gelecekteki arz sıkışıklığını önlemek için lityum için daha fazla ödeme yapma uyarısında bulundu. 

Graves, “Her elektrikli araç şirketi 2023 planlarını uygulayıp bugün lityum pazarına girerse, muhtemelen ihtiyaç duydukları lityum arzının yalnızca % 15'ini elde edebilirler” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler