1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Elektrikli araçlar petrol talebini düşürecek

Elektrikli araçlar petrol talebini düşürecek

Enerji Günlüğü - Elektrikli araç kullanımının 2025'te günlük petrol talebini 2 milyon varil, 2050'de ise 25 milyon varil civarında azaltacağı tahmin...

Elektrikli araçlar petrol talebini düşürecek

Enerji Günlüğü - Elektrikli araç kullanımının 2025'te günlük petrol talebini 2 milyon varil, 2050'de ise 25 milyon varil civarında azaltacağı tahmin ediliyor.

Grantham Institute at Imperial College London ve Karbon İzleme İnisiyatifi (Carbon Tracker Initiative-CTI) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, elektrikli araç kullanımı 2025'te günlük petrol talebini 2 milyon varil, 2050'de ise 25 milyon varil civarında azaltacak. 

Rapor, karayolu taşımacılık piyasasındaki araçların üçte ikisinden fazlasının 2050'de elektrikli araçlardan oluşacağını da öngördü. 

Enerji ve kara ulaşımı sektörleri fosil yakıt tüketiminin hemen hemen yarısını oluşturuyor, bundan dolayı da güneş fotovoltaik (PV) ve elektrikli otomobillerdeki büyümenin talep üzerinde çok büyük etkisi olabiliyor. Rapor, BAU senaryolarının artık kullanılmaması gerektiğini savunuyor. Senaryolar, düşük karbona geçisin halihazırdaki durumunu yansıtmak için artık, en azından, PV ve elektrikli otomobiller için öngörülen en son maliyet düşüş projeksiyonlarını ve ülkelerin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde Ulusal Katkı Niyet Beyanları’nda (INDC) belirttikleri emisyon taahhütlerini içermeli.

GÜNEŞ ENERJİSİ HIZLA GELİŞECEK

Rapora göre, güneş enerjisi 2050 yılında global enerji üretiminin yüzde 29'unu sağlayacak. Bu ise kömürden tamamıyla vazgeçilmesini ve doğalgazın sadece %1’lik bir piyasa payına sahip olmasını sağlayabilir.

Yine rapora göre, güneş enerjisi maliyetinde düşüş ve elektrikli araç teknolojisinde sağlanan ilerlemenin yanında Paris İklim Anlaşmasında düşük karbon emisyonu taahhütlerine bağlı olarak kömür ve petrol talebi durdurulabilir.

KÖMÜR TALEBİ 2020'DE TEPE YAPABİLİR

Kömür talebinin 2020 yılında tepe noktaya ulaşıp, 2050 itibarıyla 2012 seviyelerinin %50 altına düşebilir. Petrol talebi 2020 ile 2030 arası sabit kalabilir ve ardından 2050’ye kadarsürekli bir düşüş yaşayabilir. Çoğu büyük petrol ve kömür şirketi kömürün 2030’dan, petrol talebinin de 2040 yılından önce tepe yapmasını beklemiyor.

RAPORUN TAHMİNLERİ GELİŞMELERİN ÇOK GERİSİNDE KALABİLİR

Rapordaki bu tahminlerin yeni inovasyonlarla çok daha aşılabileceğine dikkat çeken Karbon İzleme İnisiyatifi (Carbon Tracker Initiative-CTI) araştırmacılarından Luke Sussams, fosil yakıt endüstrisinin oyun değiştirici olan elektrikli araçlar ve güneş enerjisini hafife aldığını kaydetti. Raporda da büyük enerji şirketleri düşük karbon teknolojilerinin avantajlarını hafife aldıkları yönünde uyarılıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler