1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Elektrikli araçlar petrol tüketimini azaltacak

Elektrikli araçlar petrol tüketimini azaltacak

Elektrikli araçların benimsenmesiyle, küresel petrol tüketiminin 2035'te günde yaklaşık 16 milyon varile çıkarak petrol bağımlılığının kalıcı olarak ortadan kaldırılacağı kaydedildi.

Elektrikli araçlar petrol tüketimini azaltacak

Enerji Günlüğü - Elektrikli araçların benimsenmesi, 2021'de günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrol talebini önleyerek, toplam talebin yaklaşık %3,3'üne ulaştı.

Küresel otomobil pazarının %50'sinden fazlasını temsil eden hükümetlerden bakanları bir araya getiren Sıfır Emisyonlu Araçlar Geçiş Konseyi (ZEVTC) için hazırlanan yeni bir araştırma, elektrikli araçların petrol talebini zaten başarılı bir şekilde azalttığını ve petrol fiyatlarının seviyesini elektrikli araçların olmamasına kıyasla hayat pahalılığı krizini nasıl kolaylaştırdığını gösteriyor. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından güncellenen Sıfır Emisyonlu Araçlar İlerleme Gösterge Tablosu’na göre, elektrikli araçların benimsenmesi, 2021'de günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrol talebini önleyerek, toplam talebin yaklaşık %3,3'üne ulaştı. Önlenen petrol talebi, Rusya'nın savaş öncesi toplam petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık beşte birine ve 2021 sonunda Almanya'nın Rus petrol ve ürünleri ithalatının kabaca iki katına eşit.

SON ALTI YILDA PETROL AZALTIMI HIZLANDI

Önlenen petrol tüketimi, 2015'te günde yaklaşık 725 bin varil petrol iken, son altı yılda, iki katından fazla arttı.

2050 yılına kadar küresel olarak sıfır emisyonlu bir araç filosunu öngören BNEF'in Net-Sıfır Senaryosunda, petrolün terk edilmesi, 2030'da günde 7 milyon varilin üzerine çıkıyor. Bu rakam 2035'te günde yaklaşık 16 milyon varile çıkıyor ve petrol bağımlılığının kalıcı olarak ortadan kaldırılacağını işaret ediyor.

ASYA’DA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HIZLI BENİMSENDİ

Araştırmada iki ve üç tekerlekli elektrikli araçlar, 2021'de önüne geçilen petrol talebinin %67'sini oluşturdu. Bunun nedeni, elektrikli araçların özellikle Asya'da hızla benimsenmeleri oldu.

TİCARİ ARAÇLARDA ORAN DÜŞÜK

Araştırmaya göre toplam akaryakıt talebinin %16'sını engelleyen elektrikli otobüsleri, %13 ile en hızlı büyüyen segment olan binek araçlar izledi. Ticari araçlar, 2021'de önlenen toplam petrol talebinin sadece %4'ünü oluşturdu; bunlar da büyük ölçüde hafif ticari elektrikli araçlardan oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler