1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Elektrikli araçlarda fiyat artışı beklenenden zor olabilir

Elektrikli araçlarda fiyat artışı beklenenden zor olabilir

KPMG, elektrikli araç sektörün pazar beklentileri konusunda daha temkinli bir tutum sergilemeye başladığını, buna rağmen satışların artmayı sürdüreceğini açıkladı.

Elektrikli araçlarda fiyat artışı beklenenden zor olabilir

Enerji Günlüğü - Elektrikli araçlarda yaşanan zorluklara ve artan endişelere rağmen satışların artması bekleniyor. Öte yandan fiyat artışları yapmanın beklenenden daha zor olabileceği kaydediliyor.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG tarafından hazırlanan ‘Küresel Otomotiv Yönetici’ anketinin 2024 yılı sonuçlarına göre elektrikli araçlara geçiş için yarım trilyon dolardan fazla yatırım yapan otomotiv sektörü, bu yatırımın geri dönüşünü ne zaman göreceğini sorguluyor. Pazar beklentileri konusunda daha temkinli bir tutum sergilemeye başlayan sektörün, önümüzdeki beş yıl içinde daha kârlı bir büyüme yakalayacağına olan güveni de azaldı. 

KARLI GELECEĞE GÜVEN AZALDI

Anketten çıkan sonuçlara göre dünya genelinde yöneticiler, büyük ölçüde küresel ekonomiye ve artan maliyetlere ilişkin endişeler nedeniyle sektörün önümüzdeki beş yıl içinde daha kârlı bir büyüme yakalayacağına daha az güveniyor. 

Ankete katılan Japon yöneticiler arasında kendine son derece güvenenlerin oranı yüzde 32'den yüzde 10'a düşerken Batı Avrupa'da kendine aşırı güvenenlerin oranı yüzde 31'den yüzde 24'e, ABD'de ise yüzde 48'den yüzde 43'e düştü. Sadece Çin'de aşırı güven yüzde 28'den yüzde 36'ya yükselerek artış gösterdi. Tedarikçiler arasında da aşırı güven yüzde 56'dan yüzde 23'e geriledi. 

SATIŞLAR ARTACAK, TESLA LİDERLİĞİNİ KORUYACAK

Buna rağmen elektrikli araçlarda satışların artmasını ve Tesla'nın zirvedeki yerini korumasını bekleyen sektör, Apple, Google, Samsung ve Baidu gibi teknoloji devlerinin de otomobil pazarına gireceğini tahmin ediyor.  

FİYAT ARTIŞLARI BEKLENENDEN ZOR OLABİLİR

Anket otomobil üreticilerinin 2024 yılında fiyatları ne kadar artırabileceklerine dair de önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre OEM'lerin (orijinal ekipman üreticileri) üçte ikisinden fazlası 2024 yılında yüzde 5 ila 10 arasında bir fiyat artışı öngörüyor. Bağımsız bayilerin bu tür fiyat artışları öngörme olasılığı daha da yüksek. Ancak, son dönemdeki fiyat düşüşleri ve piyasaya sürülen çok sayıda yeni model göz önüne alındığında, fiyat artışlarını yapmanın beklenenden daha zor olabileceği değerlendiriliyor. 

SATIŞLARDA EV PAYINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Son ankette elektrikli araçların penetrasyonu için ortalama tahminler ise yükseldi. Örneğin Batı Avrupa'da katılımcılar geçen yıl bataryalı elektrikli araçların 2030 yılında satışların yüzde 24'ünü oluşturacağını tahmin ederken bu yıl ortak tahmin yüzde 30 oldu. ABD'de tahmin yüzde 29'dan yüzde 33'e, Çin'de ise yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseldi. 

TESLA ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUYACAK

Köklü markaların yeni model üretme furyasına rağmen, anket katılımcıları ABD merkezli üretici Tesla'nın hala zirvede kalmasını bekliyor. Tesla Gigafactory'nin 2022 yılında Berlin yakınlarında açılması, Tesla'nın pay kazanmasına yardımcı oluyor. Ankette, daha fazla Avrupalı yönetici Tesla'nın 2030'a kadar zirvede kalacağını tahmin ederken daha azı BMW ve Audi'nin pazara hâkim olacağını öngörüyor.

2030'da hangi şirketlerin bataryalı elektrikli araç pazarına hâkim olmasını bekledikleri sorulduğunda, Tesla liderliğini açık ara farkla daha da güçlendirirken BMW ikinci, Audi üçüncü, Apple dördüncü, Mercedes-Benz beşinci ve BYD altında sırada yer alıyor. 

“GÖZ KAMAŞTIRICI GELECEĞE HALA İNANIYORUZ”

Rapor hakkında değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri Hakan Ölekli, "Bu yıl 24'üncüsünü düzenlediğimiz anketimiz, sektördeki yöneticilerin elektrikli araçlarla ilgili beklentilerinin nasıl değiştiğini ve küresel otomotiv liderlerini daha temkinli olmaya iten endişe ve zorlukları ayrıntılı olarak inceliyor. Otomotiv şirketlerinin kaybeden değil kazanan olmaları için yöneticilerin stratejilerini yeniden düşünmeleri ve kendilerine bazı önemli sorular sormaları gereken kritik bir dönemeçteyiz. Bu stratejik soruların doğru yanıtlarını bulmak, şirketlerin önümüzdeki yıllarda bu alanda nasıl başarılı olacaklarını belirlemelerine de yardımcı olacaktır. Otomotiv sektörü için göz kamaştırıcı bir geleceğin hala görünürde olduğuna inanıyoruz. Ancak bu parlak geleceğe ulaşmak için yakın vadede bazı önemli zorlukların üstesinden gelmek gerekecek ki bu anketten çıkan sonuçlar da sektördeki liderlere yol gösterici nitelikte” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler