1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Elektrikli ev aletlerinde tasarruf dönemi: EVÜDP

Elektrikli ev aletlerinde tasarruf dönemi: EVÜDP

Enerji Günlüğü - Türkiye’de konutlardaki elektrik enerjisi tüketimi ve bu tüketimden kaynaklanan sera gazı salınımlarını azaltmak için yeni bir proje...

Elektrikli ev aletlerinde tasarruf dönemi: EVÜDP

Enerji Günlüğü - Türkiye’de konutlardaki elektrik enerjisi tüketimi ve bu tüketimden kaynaklanan sera gazı salınımlarını azaltmak için yeni bir proje hayata geçiriliyor: Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi. Kısa adı EVÜDP olan projeyle daha az enerji tüketen elektrikli ev aletlerinin piyasa dönüşümünün hızlandırılarak, yaşam standardını düşürmeden, daha az elektrikle daha çok kullanım sağlanması hedefleniyor. Bu projenin arkasında, elektrikli ev aletlerinin toplam elektrik tüketimindeki payı ve bu aletlerin verimli olanlarla değiştirilmesi halinde sağlanabilecek tasarruf miktarı yatıyor.
Eldeki verilere göre, evlerde harcanan enerji, Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Evlerde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 20’si ise elektrikli ev aletleri tarafından tüketiliyor.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne (mülga Elektrik İşleri Etüd İdaresi) göre; ev içi elektrik tüketiminde ilk sırayı yüzde 30’luk payla buzdolabı alıyor. Buzdolabını, yüzde 28'le aydınlatma ürüleri takip ederken, elektrikli fırınlar yüzde 10'la üçüncü sırada. Televizyon, ortalama bir ailenin elektrik tüketiminde yüzde 10, çamaşır makinesi yüzde 7, bulaşık makinesi yüzde 7, ütü yüzde 4, elektrikli süpürge ile saç kurutma makineleri ise yaklaşık yüzde 2'şer paya sahip durumda.

FATURALAR CEP YAKMASIN
Özellikle konutlarda yaşanan enerji tüketimini çok daha az seviyeye düşürmek için, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finansal desteği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi yürütülüyor. Projeyle enerji verimliliği yüksek elektrikli ev aletlerinin piyasadaki satışını arttırmak ve eski ve verimsiz ürünlerin enerji verimliliği yüksek olan yenileri ile değiştirilmesini hızlandırmak suretiyle, Türkiye’de konutlardaki elektrik enerjisi tüketimini ve bu tüketimden kaynaklanan sera gazı salınımlarının azaltılması hedefleniyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN ÜÇ PROJE
UNDP Türkiye de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile birlikte Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile enerji verimliliği ile ilgili üç proje yürütüyor.
1 - Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması
2 - Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması
3 - Ev Aletlerinde Piyasanın Dönüşümü (Ayrıntılı bilgi: www.evudp.net)
Proje kapsamında Türkiye'de sanayi ve konut alanında standartları düşürmeden, az tüketimle hem maddi tasarruflar sağlanacağı, hem de gelecek nesillere daha güzel bir çevrenin miras bırakılacağı vurgulanıyor.

Elektronik ürün satanlara, sattıklarının en az yarısı kadar eski ürün toplama şartı geliyor... TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Haberler