1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli süpürgeler çevreye duyarlı tasarlanacak

Elektrikli süpürgeler çevreye duyarlı tasarlanacak

Enerji Günlüğü -AB ilgili tüzüğüne paralel olarak, elektrikli süpürgeler çevreye duyarlı olarak tasarlanacak ve satışlarda enerji verimlilik sınıfları...

Elektrikli süpürgeler çevreye duyarlı tasarlanacak

Enerji Günlüğü -AB ilgili tüzüğüne paralel olarak, elektrikli süpürgeler çevreye duyarlı olarak tasarlanacak ve satışlarda enerji verimlilik sınıfları etikette belirtilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı konu ile ilgili tebliğleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, Avrupa Birliğinin EU/666/2013 sayılı Tüzüğüne paralel olarak veEnerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde, Yıllık enerji tüketimi, anma giriş gücü, dpuc (halı üzerinde toz toplama), dpuhf (sert zeminde toz toplama), toz yayma, havayla yayılan akustik gürültü emisyonu, hortum dayanıklılığı ve motor işletim ömrü yeniden düzenlendi.

Böylece, 1/9/2015 tarihinden itibaren yıllık enerji tüketimi 62,0 kWh'den az olacak. Yine, anma giriş gücü 1600 W değerinden az olacak, toz yayma % 1,00'den yüksek olmayacak, havayla yayılan akustik gürültü emisyonu 80 dB(A) değerine eşit veya daha düşük olacak, halıda toz toplama (dpuc) 0,70’ten büyük veya eşit olacak (sert zemin elektrikli süpürgeleri hariç) ve sert zeminde toz toplama (dpuhf) 0,95'e eşit veya yüksek olacak.

SATIŞLARA AB AYARI

Ayrıca, elektrikli süpürgelerin piyasaya arzında enerji verimlilik sınıfları, temizleme performansı sınıfları ve toz yayma sınıfları etikette belirtilecek.

Avrupa Birliğinin EU/665/2013 sayılı Tüzüğüne paralel olarak, ürünleri piyasaya arz edenlerEnerji Verimlilik Sınıfları, Temizleme performansı sınıfları ve Toz yayma sınıfları basılı etiket bulunmasını sağlamak,ürün bilgi formunu bulundurmak, Talep halinde, ürünle ilgili teknik dosyayı Bakanlığa sunmak, reklamda veya promosyonda enerji verimliliği sınıfını belirtmek zorunda olacaklar.

Satıcılar da bu belgeleri alıcıların açıkça görebileceği şekilde ürünün üzerinde bulundurmak zorunda olacaklar.

Elektrikli süpürgelerin çevreye duyarlı tasarlanma zorunluluğu ile piyasaya arz edilmesi ile ilgili etiketleme ve ilave ürün bilgisi temin etme gereklerini düzenleyen tebliğlerin 1/9/2015 tarihine kadar yerine getirilmesi gerekiyor.

Ayrıca, elektrikli süpürgelerin piyasaya arzında yerine getirilmesi gereken şartlar 1/9/2017 tarihinden itibaren su filtreli elektrikli süpürgeler için de uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler