1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli ve hibrid otomobillerin pazar payı yüzde 3,3’e yükseldi

Elektrikli ve hibrid otomobillerin pazar payı yüzde 3,3’e yükseldi

Türkiye elektrikli ve hibrid otomobil pazarı, tarihinde ilk kez toplam otomobil pazarında yüzde 1’in üzerine çıkarak, yüzde 3,3’e yükseldi. 

Elektrikli ve hibrid otomobillerin pazar payı yüzde 3,3’e yükseldi

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrikli ve hibrid otomobil pazarı, tarihinde ilk kez toplam otomobil pazarında yüzde 1’in üzerine çıkarak, yüzde 3,3’e yükseldi. 

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) 2019 yılı ilk dokuz ayına ilişkin elektrikli ve hibrid otomobil satış rakamlarını açıkladı. Rakamlara göre, 2019’un ilk 9 ayına ait açıklanan toplam otomobil satışları bir önceki yıla göre neredeyse ikiye katlayarak 7562’ye ulaştı. Bunun 7424 adedi hibrid modellerden, 138 adetlik bölümü ise %100 elektrikli modellerden oluştu. 2018 yılında toplam 4031 adet elektrikli ve hibrit otomobil satışı gerçekleştirilmişti. Böylece bir önceki yılın toplam satışına göre ilk 9 ayda satışlar yüzde 91,5 oranında artış kaydetti. Toplam otomobil pazarındaki payı ise ilk defa yüzde 1’in üzerine çıkarak yüzde 3,3’e ulaştı. 

HİBRİD ARAÇLARIN YÜZDE 98’E YAKINI TOYOTA

Elektrikli modellerde Jaguar I-Pace 76 adet ile parlayan yıldız olurken, hibrid modellerde ise yeni Toyota Corolla Hibrid 5302 adetlik satış rakamı ile 2019 yılının son çeyreğine zirvede girdi. Toyota satışları toplam hibrid araç satışlarının yüzde 97,6’sını oluşturdu.

TRAFİKTE 1310 ADET TAM ELEKTRİKLİ ARAÇ BULUNUYOR

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, son rakamlar ile birlikte Türkiye’de toplam 1310 adet %100 elektrikli otomobilin trafikte olduğunu belirtti.

Türkiye’de her yıl elektrikli ve hibrid otomobil pazarına giren yeni modellerin olduğunu ve 2020 yılında da 100’e yakın model ile pazarın daha da canlanacağını belirten Berkan Bayram, “Türkiye’de tüketiciler elektrikli araçlara büyük ilgi duyuyor. Araştırma raporlarına göre tüketicilerin bugün kullandığı otomobilden sonra alacağı ilk otomobilin Elektrikli olacağını gösteriyor. Kullanıcılar bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve yeni çıkan modelleri merak ediyor. Ancak bu araçlara sahip olma konusunda ilk alımdaki maliyetler ve vergi yükü, binlerce insanı ikinci el piyasasında bir arayışa itiyor. Bu sınırlı bir piyasa da olsa, devlet desteği ile daha çok cazip hale getirilebilir.” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler