1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte TRT payı Meclis`te

Elektrikte TRT payı Meclis`te

Enerji Günlüğü - Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi verildi.CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan,...

Elektrikte TRT payı Meclis`te

Enerji Günlüğü - Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi verildi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

İşletmelerin ve evlerin tümüyle anlamsız biçimde, devlet eliyle haraca bağlandığını belirten Milletvekili Arslan, TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle, milyonlarca aboneyi etkileyen elektrik faturalarındaki TRT paylarının kaldırılmasını istedi.

Arslan, TRT paylarının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin gerekçesinde, hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı olan elektrik payı düzenlemesinin yılda 800 milyon lirayı aştığını bildirdi. 'Taraflı yayınlarıyla' bilinen TRT’ye aktarılan payların özellikle AK Parti döneminde partizan işlere ayrıldığını savunan Arslan, işletmelerde bu bedelin yatırım ve maliyetleri de yükselttiğini öne sürdü. Arslan, her bir elektrik pay bedelinin sonuçta üretimden tüketime kadar ek maliyet olarak yansıdığının altını çizdi.

KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ DEĞİŞSİN

Enerji pahalılığından ötürü zaten yeterince maliyet ve bütçe sorunu yaşayan hanehalklarının ve sektör temsilcilerinin, bir de elektrik enerjisi hasılatından TRT’ye ayrılacak pay yoluyla tümüyle anlamsız, hukuka aykırı bir ödemeye kanun yoluyla zorlanması, ekonomik açıdan, devlet eliyle daha güç bir durumla karşı karşıya bırakılmalarına yol açtığına dikkat çeken Aslan, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nun elektrik enerjisi hasılatından TRT adına ayrılacak payları düzenleyen hükümlerin yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Hukuk devletinin vatandaşın cebini düşündüğünü belirten Aslan, "Bu açıdan, gerçek ve tüzelkişilerin kamuya ödeyeceği bedellerin hukuka aykırı düzenlemelerle yasalaştırılması, özellikle sektörel üretimin en temel girdilerinden olan elektrik enerjisinin tüketimiyle ilişkisiz olan zorunlu TRT paylarının elektrik faturalarına yansıtılarak tahsil edilmesi asla kabul edilemez. Elektrik enerjisi gelirlerinden TRT adına kesilen payların yarattığı olumsuz durumlar yıllardan bu yana tartışılmış ancak çözüm konusunda somut adımlar geciktirilmiştir. Sorunun aşılması adına, bahse konu TRT paylarının yasal dayanağını oluşturan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

TRT YAYIN DEĞİŞİKLİĞİ PROJESİ

Arslan, katılım payı dışında, TRT'nin yayıncılık anlayışı ve kamu yayıncılığı-siyaset ilişkisinde kapsamlı bir değişiklik için yeni projesini de hazırladı.

Önceki ve Sonraki Haberler