1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elitaş: LED ampuller pahalı, ömürleri kısa

Elitaş: LED ampuller pahalı, ömürleri kısa

Enerji Günlüğü – TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, tasarruflu ampullerin etiketlerinde yer alan kullanım ömürlerinin gerçeği yansıtmadığını...

Elitaş: LED ampuller pahalı, ömürleri kısa

Enerji Günlüğü – TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, tasarruflu ampullerin etiketlerinde yer alan kullanım ömürlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Elitaş, binalarda ısı yalıtımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, ENVER Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu belirtti. Elitaş, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerini değerlendirme konusundaki çalışmalarının engellendiğini ifade etti. 

BİNALARDA ISI YALITIMI ZORUNLU OLMALI 

Verimliliği arttırmanın en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Elitaş, “Bunu yaparken en önemli konu israfın önlenmesi” diye konuştu. Verimlilik ile israfın önlenmesi çalışmalarının bir arada ilerlemesi gerektiğini kaydeden Elitaş, konutlarda ve işyerlerinde ısı yalıtımını mecburi hale getirmek gerektiğini söyledi. 

GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI YAYILMALI

Türkiye’nin 48 bin MW’lik rüzgar enerji santrali potansiyelinin 7 bin MW’den fazla kısmının kullanılır hale geldiğini kaydeden Elitaş, güneş enerjisinde de benzeri bir yolda ilerlendiğini anlattı. Sanayi çatılarındaki güneş enerjisi potansiyelinin kullanılabilmesi için işletmelere imkan tanınmasını isteyen Elitaş, Kayseri’de 5 MW’lik çatı üstü GES sisteminin devreye girdiğini, bir işyeri topluluğunda 35 MW üretim kapasitesine sahip genişlikte çatı bulunduğunu vurguladı. Elitaş, çatı üstü yeni GES’lere desteğin artmasını istedi. 

LED AMPULLER PAHALI, ÖMÜRLERİ KISA

2023’te kamuda enerji tüketiminin yüzde 20 azaltılmasıyla ilgili bir öngörü bulunduğunu kaydeden Elitaş şunları söyledi: “Buradaki ampullere baktım, 15 Watt’lık ampuller, onları değiştirseler ne olur? Fiyatlar aşırı pahalı. En ucuz LED ampul 15 TL. A2 enerji tasarruflu ampul 35 TL. Kullanım ömrüne bakıyorsunuz, 15 bin saat ömür garantisi deniliyor. Günde 5 saatten 30 yıl eder. Ama ampuller üç yılda gidiyor. Bunun garanti belgesini kim verecek ve garanti edecek? Verdiğimiz paranın karşılığını da almamız gerekir.” 

Mehmet KARA – Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler