1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Elitaş’tan SOCAR yatırımlarına destek

Elitaş’tan SOCAR yatırımlarına destek

Enerji Günlüğü - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa’da sürdürülen rafineri ve petrokimya...

Elitaş’tan SOCAR yatırımlarına destek

Enerji Günlüğü - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa’da sürdürülen rafineri ve petrokimya kompleksi yatırımlarının Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, bu çalışmaları desteklediklerini vurguladı.  

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İzmir Aliağa’daki Petkim kompleksini ziyaret ederek, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’dan tesisler ve Petkim Rafinerisi yatırımının ilerleyişi hakkında bilgi aldı. SOCAR’ın Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcı şirketi olduğunu belirten Elitaş, Yarımada’da devam eden ve “Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik-Dağıtım” entegrasyon zincirini oluşturacak yatırımlarla Türkiye’nin aynı zamanda ilk Kimya Endüstri Parkı’nı da kazanacağını vurguladı. Bakan Elitaş şunları söyledi: 

“TANAP, Star Rafinerisi, Petlim Konteyner Limanı yatırımlarının tamamını Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. ‘Bir Millet İki Devlet’ ülküsünün ekonomik alandaki karşılığı olan bu dev yatırımlar Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine büyük katkı yapacak ve bu iki kardeş ülkeyi birbirine çok daha fazla yaklaştıracak.”

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da, Türkiye’nin geleceğine olan inançları ve iki ülkenin stratejik vizyonu ile gerçekleştirdikleri yatırımların, iş takvimine uygun olarak devam ettiğini söyledi. Star Rafinerisi’nin, uluslararası banka ve finans kuruluşlarından karşılanan 18 yıl vade ve 3,3 milyar dolarlık hacmiyle Türk reel sektör tarihinin en büyük ve en uzun vadeli proje finansmanı kredisine sahip olduğunu anımsatan Yavuz, rafineri yatırımında inşaat sürecinin yarıdan fazlasının tamamlandığın altını çizdi. Yavuz; şu bilgileri verdi:

“2018 yılında üretime başlayacağımız rafinerimiz ile ülkemiz çok daha az ithalat yapacak, cari açığımız azalacak ve Türk ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağız. Rafinerimiz yılda 10 milyon ton petrol işleme kapasitesi ile Türkiye’nin özel sektör eliyle kurulmuş ilk rafinerisi olacak. Yine Petkim Yarımadası içinde, Türkiye'nin üçüncü büyük konteyner limanı olarak inşa edilen Petlim Konteyner Limanımızı tamamladık ve operasyona hazırlık çalışmalarına başladık. İşletmeci şirkete teslim ettik ve önümüzdeki günlerde Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarımızın teşrifleri ile açılışını yapmak üzere gün sayıyoruz. Cumhurbaşkanlarımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İlham Aliyev'in direktifleri ve vizyonları ile bu muhteşem yatırımlara imza atmaktan SOCAR olarak gurur duyuyor ve çalışma arkadaşlarımla gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler