1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ellinas: Yeşil enerjiye yeterli yatırım yok

Ellinas: Yeşil enerjiye yeterli yatırım yok

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi Bağımsız Üyesi Charles Ellinas, hidrokarbondan vazgeçip yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefleyen Avrupa’nın, yeşil dönüşüm beklenenden uzun süreceği için gazsız kalıp yeni bir krize gireceğini söyledi.

Ellinas: Yeşil enerjiye yeterli yatırım yok

Enerji Günlüğü - Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynakları konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi Bağımsız Üyesi Charles Ellinas, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan durumu ve geleceğe dair beklentilerini Enerji Günlüğü’ne anlattı.

DOĞALGAZDAN ÇIKMAYI İSTESEN DE...

Avrupa’nın doğalgaz arayışında olduğunu ifade eden Ellinas “Ancak ülkeler bu gazı sadece önümüzdeki birkaç yıl için arıyor. Amaç 2020’lerin sonu itibariyle Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulmak. Bu tarihten sonra ise doğalgazdan tamamen çıkma arzusunu dile getiriyorlar” dedi. Ancak duruma biraz yakından bakınca ortada bir karışıklık görüldüğünü savunan Charles Ellinas “İş herhangi bir petrol veya doğalgaz projesine yatırım yapmaya geldiğinde, 7-8 yıl değil, en az 20 yıl zamana ihtiyacınız var. Bu projelerde önünüzü görmek için 20 yıl gerekli” dedi.

YENİLENEBİLİR İÇİN GAZ DA LAZIM 

Avrupa’nın şu anda mevcut tesisler haricinde Doğu Akdeniz’de yeni yatırımlara kapısını açmadığını anlatan Ellinas şöyle konuştu: “O zaman Doğu Akdeniz gazı ya doğalgaz ihtiyacı devam eden Asya’ya ihraç edilecek yada bölgede tüketilecek. Bölgeden bağımsız olarak söylüyorum, yeşil enerjide üretim güneş veya rüzgar gibi aralıklı kaynaklara bağlı olduğu için, baz yük olarak yine doğalgaz ihtiyacı devam edecek. Bu durumda bölgede yeşil enerji kaynaklarına dayalı enerji üretiminin gelişmesi için doğalgaza ihtiyaç var.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM YOLU UZUN 

Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü (IENE) üyeliği görevinde de bulunan Charles Ellinas, tüm dünya enerji dönüşümünden söz etse de teknoloji henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı için yeşil enerjiye geçişin uzun süreceği görüşünde. Ellinas şunları söyledi:
“Avrupa bir sonraki 10 yılda temiz kaynaklara geçişi tamamlanmış olacağını varsayıyor. Ama bence Avrupalı bunun gerçekleşmediğini farkettiğinde yeni bir enerji krizi daha çıkacak. Çünkü bu yaşlı kıta daha fazla doğalgaza ihtiyaç duyuyor olacak. Geçen süreçte doğalgaz yatırımlarını yapmamış olacağı için de elinde bu kaynak olmayacak. İşte bu yüzden başka bir kriz yaşayacağız.”

RÜZGÂR AZ ESECEK, SU AZ AKACAK 

Tahminlere göre bu kışın oldukça soğuk geçeceğini ifade eden Charles Ellinas, “Rüzgar ve yağışların da yetersiz kalacağı tahmin ediliyor. Rüzgar hızı düşük kalacak, az yağmur yağacak. Bu demek oluyor ki rüzgar enerjisi ve hidrolik enerji istenilen seviyelerde olmayacak. O zaman daha fazla gaza ihtiyaç duyulacak. Görüyorsunuz, şu anda karşı karşıya olduğumuz durum bu” ifadesini kullandı.

KIŞIN BOŞALAN DEPOLAR SONRA DAHA PAHALIYA DOLAR

Herkesin yeşil enerjiye geçişi istediğini, bu alandaki yatırımların da arttığını kaydeden Ellinas “Ancak uluslararası enerji otoritelerinin bu geçiş sürecinin hızlı atlatılması için gerekli yatırımların yeterli düzeyde olmadığı konusunda uyarıyor. Yatırımlar artıyor ama bunun 3-4-5 kata yükselmesi lazım. Evet yeşil enerji gelecek önümüzdeki 10 yılda ama bu geçişi desteklemek için doğalgaza ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıl kriz çözülmezse daha da büyüyecek. Çünkü kış sonunda depolanan doğalgaz bitmiş olacak ve yeniden doldurmak daha da pahalı olacak. Problem tekrar edecek” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler