1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ember: AB güneş ve rüzgar kurulumlarını iki kat arttırmalı

Ember: AB güneş ve rüzgar kurulumlarını iki kat arttırmalı

Ember, Avrupa’nın yenilenebilir enerjide daha hızlı büyümesine ihtiyaç olduğunu ve izin süreçlerinin kısalması gerektiğini açıkladı.

Ember: AB güneş ve rüzgar kurulumlarını iki kat arttırmalı

Enerji Günlüğü - Ember, Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşabilmek için güneş ve rüzgar kurulumlarını hızlandırarak 2026’ya kadar yılda 76 bin MW’a çıkarmaları gerektiğini açıkladı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Ember, küresel iklim hedeflerinin yakalanabilmesi ve Rus fosil yakıtlarından kurtulmak için Avrupa'nın yenilenebilir enerji kurulumda daha yüksek oranda bir büyüme göstermesi gerektiğini bildirdi. Avrupa Birliği'nin rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarında küresel iklim hedeflerinin yakalanmasını sağlayacak kadar hızlı ilerlemediğini belirten Ember, izin süreçlerinin yavaş ilerlediğine dikkat çekti. 

RÜZGAR VE GÜNEŞ KURULUMLARI İKİ KAT ARTMALI

2021'de AB, toplamda 34 GW rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini devreye aldı. Ember’in araştırmasına göre Avrupa, küresel ısınmanın 1,.5 derecede tutulması hedefine öngörülen katkıyı verebilmesi için on yılın ortasına kadar, yıllık rüzgar ve güneş kapasitesi ilavelerini tahmini iki katına çıkarmalı. Buna göre AB, güneş ve rüzgar kurulumlarını hızlandırarak 2026’ya kadar 76 bin MW’a çıkarmalı. Ember, yaptıkları tahminlerin gelecek 4 yılda sadece yılda 38 GW yenilenebilir enerji kurulumu yapılabileceğine işaret ettiğini vurguladı. 

RÜZGAR İZİNLERİ 120 AYA KADAR UZAYABİLİYOR 

Rüzgar enerjisi kurulumlarının güneşten daha yavaş ilerlediğini de vurgulayan Ember, 2018'den bu yana yılda ortalama 10 GW'lik yeni kurulum yapıldığını ve bu hızla ilerlenmesi halinde 2026 hedefinin ancak yüzde 54'üne ulaşılabileceğini de belirtti. Bir rüzgar projesi için izin alınmasının, AB'nin bağlayıcı sınırından beş kat daha uzun olan 120 aya kadar sürebildiğine dikkat çeken Ember, 27 AB ülkesinden sadece 4'ünün 2030 yılına kadar gerekli rüzgar kapasitesini kurma yolunda olduğunu kaydetti.

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler