1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ember: Hükümetler yenilenebilir hedeflerini güncellemeli

Ember: Hükümetler yenilenebilir hedeflerini güncellemeli

Ember, hükümetlerin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitelerini iki kat yerine üç kat arttırabileceklerini ve bunun hızlandırılmış dağıtım ve artan hırs yoluyla telafi edilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Ember: Hükümetler yenilenebilir hedeflerini güncellemeli

Enerji Günlüğü - Ember, mevcut ulusal hedeflerin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki bu son ivmeyi hesaba katmadığına ve güncellenmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Enerji düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı küresel enerji sektörü emisyonlarının %90'ını temsil eden 57 ülke ve AB için yenilenebilir enerji hedeflerinin bir incelemesi olan 2030 ulusal yenilenebilir enerji hedefleri analizine göre, birçok ülke halihazırda yenilenebilir enerji kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor. Rapor, 2030'da yenilenebilir kapasitenin dörtte üçünden fazlasının güneş ve rüzgardan elde edilmesiyle küresel yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılmasının tamamen ulaşılabilir olduğunu ortaya koyuyor.

Bu hedeflere göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2022'de 3,4 TW iken iki kattan fazla artarak 2030'da tahmini 7,3 TW'a ulaşacak. Belirtildiği üzere, 2030 yılında yenilenebilir kapasitenin dörtte üçünden fazlası güneş ve rüzgardan sağlanacak.

Ancak mevcut yenilenebilir enerji hızlı yükseliş, hükümetler tarafından planlanan büyümeyi çoktan geride bırakmış durumda. Dünya, 2023'te elde edilen kurulumu on yılın geri kalanında da sürdürerek iki katına çıkabilir; ancak tüm işaretler daha hızlı bir büyüme eğrisine işaret ediyor. Bu on yılın geri kalanında 2016'dan bu yana elde edilen %17'lik büyüme oranının devam ettirilmesi, dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarma yolunda ilerletecek.

Ember tarafından yapılan analiz, kolektif ulusal hedefler ile küresel üç katına çıkma (11 TW) arasında 3,7 TW'lık bir boşluk olduğunu ve bunun hızlandırılmış dağıtım ve artan hırs yoluyla telafi edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 

“BUGÜNÜN HEDEFLERİ GÜNCELLENMELİ”

Ember'in küresel analisti Dr. Katye Altieri, "Bugünün hedefleri çoktan eskidi ve güncellenmeli" dedi. "Hükümetler yenilenebilir enerji kaynaklarında yaşanmakta olan devrimi henüz anlamış değiller. COP28'e yaklaşırken, liderler yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkaracak küresel bir hedefi destekleme konusunda kendilerine güvenmelidir; bu hedefe ulaşmak her zamankinden daha mümkün görünüyor.Dünya çapında yenilenebilir kapasitenin üç katına çıkarılması, iklim için bu on yılda yapılması gereken en büyük eylemdir. Hükümetler mevcut değişim hızını yansıtan hedefler belirler ve güneş ve rüzgar enerjisi inşasını güçlendirmek için sağlam yeni politikalar uygulamaya koyarlarsa bu hedefe ulaşılabilir."

Önceki ve Sonraki Haberler