1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. EMO: Akkuyu Rusya`ya peşkeş çekildi

EMO: Akkuyu Rusya`ya peşkeş çekildi

Enerji Günlüğü - EMO,Putin'in gelişi öncesinde verilen ÇED onayı ile Akkuyu'nun Rusya'ya peşkeş çekildiğini söyledi.Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim...

EMO: Akkuyu Rusya`ya peşkeş çekildi

Enerji Günlüğü - EMO,Putin'in gelişi öncesinde verilen ÇED onayı ile Akkuyu'nun Rusya'ya peşkeş çekildiğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Akkuyu Nükleer Santralı ÇED Raporu‘nun Putin‘in Türkiye‘yi ziyareti öncesinde alel acele onaylanması nedeniyle kamuoyuna yönelik açık bir mektup yayımlayarak, duyarlı yurttaşları Akkuyu'nun ve ülkemizin nükleer santral felaketinden korunması için mücadeleye çağırdı.

Mektupta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelişi öncesinde, Akkuyu Nükleer Santralı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alelacele onay verilmesinin ÇED sürecinin ne kadar göstermelik yürütüldüğünün açık bir işareti olduğuna dikkat çekilerek, bu onay ileAkkuyu'nun Rusya'ya peşkeş çekildiğini söyledi.

Dünyamız ve ülkemizin siyasal iktidarların, bakanlık yöneticileri ve bürokratlarının, birbirlerine jest yapacakları ya da pazarlayacakları alanlar olmadığı belirtilen mektupta, AKP iktidarı ve yöneticilerinin, ÇED raporuna onay veren komisyon üyelerinin, tarih önünde yargılanacakları ifade edildi.

Daha bu hafta ardı ardına 2 önemli nükleer kaza yaşandığı hatırlatılarak, bu kaza ve felaketlerin insanlığa önemli dersler sunduğu, bunların nükleer santralların "güvenlik kültürünün çok yüksek olmasının" dahi işe yaramayacağı nükleer riskleri yansıttığına dikkat çekildi.

Tüm dünyanın Fukuşima nükleer felaketi sonrası nükleerden vazgeçip, var olanları da kapatma yönünde atılım içine girerken Türkiye'nin tam tersi bir tutum içinde olduğu belirtilerek, "Oysa ülkemiz doludizgin bir aymazlığın içinde yol almaktadır. Ancak bu yolun çıkışı yoktur. Ne yazık ki memleketimiz bir yanda ağaç bir yanda işçi kıyımlarıyla dünya gündeminde yer tutarken, toplu katliamlarla adını tarihe yazdıracak bir macera içinde nükleer rüzgarıyla savrulmaktadır." denildi.

Mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yerine tehlikeli, atık sorunu çözülememiş, pahalı, Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı daha da artıracak nükleer santral kurma süreci hızlandırılmaya çalışılmaktadır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından esirgenen teşvik ve olanaklar, nükleer santral söz konusu olduğunda Rusya'ya sonuna kadar açılmış; fiyat ve 15 yıllık alım garantisi verilmiştir. Hediye edilen Akkuyu Sahası'nda Rusya'ya santral sahibi olma hakkı tanınması demek olan "Nükleer santral sahibi oluyoruz" yalanı, Türkiye'den Rusya'ya nükleer enerji eğitimi almaya gönderilen üniversite öğrencileri, nükleer santral kurulum sürecinde Türkiye'den temin edilecek altyapı malzemeleri gibi unsurlarla süslenmeye çalışılmaktadır. Tüm bunlar AKP Hükümeti'nin katma değeri yüksek, Ar-Ge'ye dayalı, ileri teknolojili üretim yerine, dünya ekonomisi içerisinde deyim yerindeyse "ayakçılık" denilebilecek işlere ve yoğun enerji tüketiminin söz konusu olduğu alanlara talip olduğu gerçeğini değiştirmemektedir

Bugün Avrupa'dan çok daha yüksek fiyatla Rusya'dan satın aldığımız doğalgazda olası indirimler karşılığında nükleer santrala ÇED onayı verecek kadar basiretli olan yöneticilerimiz, yarın Rusya'nın hem doğalgaz hem de nükleer santral ile birlikte çok daha eli güçlenmiş bir taraf olarak pazarlık masasında Türkiye'nin karşısında dikileceğini hesaplayamamaktadırlar.

Tüm bu gerçekler ışığında duyarlı yurttaşları Akkuyu'nun ve ülkemizin nükleer santral felaketinden korunması için mücadeleye çağırıyoruz."

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler