1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrik kesintilerinin gerekçeleri belgelerle açıklanmalı

EMO: Elektrik kesintilerinin gerekçeleri belgelerle açıklanmalı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 2 Ağustos’ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin gerekçelerinin somut belge ve raporlarla kamuoyuna açıklanmasını istedi. 

EMO: Elektrik kesintilerinin gerekçeleri belgelerle açıklanmalı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 2 Ağustos’ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin gerekçelerinin somut belge ve raporlarla kamuoyuna açıklanmasını istedi. 

Elektrik Mühendisleri Odası 47. Dönem Yönetim Kurulu, elektrik kesintilerine ilişkin basın açıklaması nedeniyle bazı enerji bürokratları tarafından sosyal medya üzerinden EMO`ya ithamlarda bulunulması üzerine açıklama yaptı. EMO`nun halkla ilişkilerinde dürüstlüğü ve ahlakı korumak, uzmanlık alanında ülke çıkarlarına uygun politikalar üretmek ve ilgilileri uyarmanın ana görevi olduğu vurgulanan açıklamada, kesinti gerekçelerinin somut belge ve raporlarla kamuoyuna açıklanması istendi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından 2 Ağustos tarihinde, kesintiler bittikten sonra yapılan açıklama kendi içerisinde çelişkiler içerdiğini belirten EMO, Bakanlığın yaşanan olayın bilgi, belge ve raporlarını soru işareti yaratmayacak şekilde kamuoyuna sunmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Açıklamada, “Bakanlığın teknik rapor ve belge paylaşarak kamuoyunu aydınlatmak yerine, her türlü bilgi ve belgeye ulaşma imkanı olan enerji yöneticisi konumundaki kamu görevlileri üzerinden yine belge ve rapor sunmadan, sosyal medya paylaşımları ile EMO`ya haksız ithamlarla saldırılması EMO`nun haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır. Bakanlığın mevcut yönetim anlayışı ile, yeni kesintilerin olması da kaçınılmazdır. ETKB ve ilgili kurumlardan kesinti gerekçelerini somut belge ve raporlarla kamuoyuna açıklamalarını talep ediyoruz” denildi. 

GÜNEŞTEN DAHA FAZLA YARARLANABİLMENİN ALTYAPISI OLUŞTURULMALI 

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinde ve gündüz saatlerinde elektrik enerjisine talep artışının bilinen bir durum olduğuna dikkat çeken EMO açıklamasının devamında şunları dile getirdi: 

“Yıllık bazda oluşan en yüksek anlık ve saatlik (puant) talebin yaz aylarında ve gün içerisinde oluştuğu yıllardan beri bilenen bir gerçekliktir. Bu talebin karşılanması adına elektrik enerjisi üretiminde güneş potansiyelimizden olabildiğince yüksek seviyede yararlanabilmenin politik ve ekonomik altyapısı mutlaka oluşturulmalıdır. Ayrıca toplumsal faydayı göz önüne alan yeniden kamusallık politikaları ivedilikle gündeme getirilmelidir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler