1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO, EPDK`yı elektrik mağduriyetlerini gidermeye çağırdı

EMO, EPDK`yı elektrik mağduriyetlerini gidermeye çağırdı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası, EPDK'dan elektrik kullanıcılarının mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçmesini istedi.Elektrik...

EMO, EPDK`yı elektrik mağduriyetlerini gidermeye çağırdı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası, EPDK'dan elektrik kullanıcılarının mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçmesini istedi.

Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan basın bildirisine göre, EMO, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bir yazı göndererek özelleştirme sürecinin ardından mağdur edilen elektrik kullanıcılarının şikayetleri dikkate alınarak, gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi.

Kullanıcıların mağduriyetinin giderilmesinin dağıtım şirketlerinin inisiyatifine bırakılamayacak bir karar olduğu vurgulanan 11 Şubat 2015 tarihli yazıda, EPDK'nın sorumluluğu anımsatıldı. Yazıda, "Öncelikle söz konusu 2 aylık dönemde faturasını ödeyemediği için kullanıcıların elektrikleri kesilmemeli, kesilmiş olan kullanıcıların bağlantıları yeniden tesis edilmeli ve 2 aylık fatura için faizsiz taksitlendirme olanağı sağlanmalı, kesinti yapılan kullanıcılardan açma-kapama bedeli alınmamalı, alınan açma-kapama bedelleri de iade edilmelidir" önerileri sıralandı.

Yazıda, faturalandırma işlemlerindeki geciktirmelerin yarattığı sıkıntı anlatılırken, bu uygulamanın altında yatan dağıtım şirketlerinin kayıp ve kaçak bedellerine ilişkin kar amaçlı manipülasyon arayışına dikkat çekildi. Önümüzdeki yıllara ilişkin hedef kayıp ve kaçak oranlarının yüksek belirlenmesi ve 2014 hedeflerindeki sapmanın saklanmasına yönelik bu manipülasyon arayışına izin verilmemesi talep edildi.

TALEP VE ÖNERİLER

Yurttaşların mağduriyetine ilişkin olarak şirketlerin telafi edeceği yönünde Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarını da "hukuk devleti açısından şaşkınlık yaratıcı" olarak nitelendiren EMO, yazısında kullanıcıların mağduriyetinin giderilmesi ve bu fatura oyunlarına başvurulmasının engellenmesi için talep ve önerilerini de şöyle sıraladı:

"Öncelikle dağıtım ve perakende şirketlerinin hangi zaman dilimlerinde sayaç okuma işlemlerini yapıp, faturalandırmayı gerçekleştireceklerine ilişkin mevzuata uygun olmayan bir davranışları söz konusu mudur? Dağıtım şirketlerinin manipülasyon girişimlerine karşı cezai yaptırımın yanında şirketlerin görev ihmalleri ya da yetersizlikleri söz konusu ise bunun cezai yaptırımının da ne olduğu açıklanmalı ve gereğini EPDK yerine getirmelidir. Örneğin sayaç okuma işinin taşeron şirketlere gördürüldüğü uygulamalarda, bu taşeron şirketlere sayaç okumalarda gecikme yaşanırsa dağıtım şirketi tarafından cezai yaptırım uygulandığı bilinmektedir. Hal böyle iken dağıtım şirketinin elektrik abonelerine zamanında faturalandırma hizmetini vermemesinin cezasız kalması ya da telafi edecekleri yönündeki lafta kalan ifadelerle geçiştirilebileceği düşünülemez. Dolayısıyla perakende satış sözleşmelerinde yer alan en az 1 aylık faturaların düzenleneceğine ilişkin hükümlerde değişiklik yapılması, bir üst sınır konulması ve kullanıcıların faturalandırma dönemlerindeki olası değişikliklere ilişkin en az 1 ay öncesinden bilgilendirilmesine yönelik gerekli düzenleme yapılmalıdır."

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) faturalama sorunlarına ilişkin savunmasının da "itiraf" niteliğinde değerlendirilerek, harekete geçilmesini isteyen EMO, EPDK'yı düzenleme ve denetleme görevini yerine getirmesi konusunda uyardı:

"Denetimsizliğin büyük karmaşa ortamı yarattığı elektrik hizmetinin kullanıcılara kaliteli ve sürekli verilmesini temin etmek üzere, dağıtım ve perakende satış şirketlerinin yatırım-uygulama ve işletme süreçleri titizlikle denetime tabi tutulmalı; EPDK tarafından elektrik kullanıcılarının mağduriyetini giderecek uygulamaları tesis etmek üzere gerekli kararlar alınarak şirketler nezdinde uygulaması sağlanmalıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler